Știri, Muntenia-Sud, România|marți, octombrie 20, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » HOTĂRÂRE: Chiriaşii ANL vor putea cumpăra locuinţele în rate lunare şi un avans de 15%

HOTĂRÂRE: Chiriaşii ANL vor putea cumpăra locuinţele în rate lunare şi un avans de 15% 

Foto: www.alexandria.ro

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 23 iulie, proiectul de act normativ iniţiat de către Ministerul Dezvoltării Regionale pnetru vânzarea cu plata în rate lunare a locuinţelor construite prin programul “Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii”, implementat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Avansul va fi de cel putin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda sa fie constituita din dobanda de referinta a BNR, la care se adauga doua puncte procentuale. Ratele vor fi achitate catre detinatorii unitatii locative respective, iar dobanda va fi aplicata la valoarea ramasa de achitat a locuintei.

Transferul de proprietate asupra locuintei catre cumparator se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare, pana atunci locuinta ramanand in administrarea autoritatilor administratiei publice locale. Odata cu dreptul de proprietate asupra locuintei, se dobandeste si dreptul de proprietate asupra cotelor-parti de constructii si instalatii, precum si asupra dotarilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decat in comun. Odata cu dobandirea dreptului de proprietate asupra locuintei, titularul contractului dobandeste si dreptul de folosinta asupra cotei-parti de teren aferenta acesteia, pe durata existentei cladirii.

Modul de constituire si de plata a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobanzii si a majorarilor de intarziere, vor fi stabilite in Normele metodologice pentru punerea in aplicare a noilor prevederi.

Adaugă un Comentariu

*