Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, septembrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » HOTĂRÂRE: Despăgubiri pentru veteranii de război care nu şi-au primit terenul cuvenit!

HOTĂRÂRE: Despăgubiri pentru veteranii de război care nu şi-au primit terenul cuvenit! 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: ampress.ro)

Veteranii de război care, din cauza deficitului de terenuri în localitățile de domiciliu, nu au putut fi împroprietăriți vor fi despăgubiţi cu cel puţin 1.564 de lei/hectar, conform unei hotărâri adoptate de Guvern. Suma va fi determinată conform grilelor notariale, dar nu mai puţin de 1.564 de lei.

În situația în care, pentru aceeași unitate administrativ-teritorială, în grilele notariale sunt cuprinse valori diferite, despăgubirea se determină prin media valorilor respective, dar nu mai puțin de suma care se acordă în prezent.

Până în prezent, 1.087 veterani de război au cereri validate în vederea acordării de terenuri, dintre care 745 optează pentru primirea terenului, iar 342 solicită despăgubiri.

Potrivit legii 44/1994, art. 13, veteranii de razboi, carora le-au fost acordate ordine si medalii pentru faptele de arme savirsite pe cimpul de lupta, beneficiaza de urmatoarele drepturi , daca nu le-au primit, in conformitate cu Legea nr. 18/1991 sau sub orice alta forma, de la data decorarii si pina la data intrarii in vigoare a prezentei legi si dovedesc cu acte legale aceste imprejurari de fapt:

a) cei decorati cu Ordinul „Mihai Viteazu” sau Ordinul „Virtutea Aeronautica” cu spade, clasa cavaler:
– improprietarirea cu un lot de 5 ha teren agricol, din rezerva creata conform Legii nr. 18/1991 in localitatea de domiciliu sau cu un loc de casa de 500 mp in municipiul, orasul sau comuna in care domiciliaza decoratul;

b) cei decorati cu Ordinul „Steaua Romaniei” cu spade si panglica de „Virtute Militara” sau Ordinul „Steaua Romaniei” cu spade, Ordinul „Virtutea Aeronautica” cu spade, Ordinul „Coroana Romaniei” cu spade si panglica de „Virtute Militara” sau Ordinul „Coroana Romaniei” cu spade, Ordinul „Crucea Regina Maria”, Medalia „Virtutea Maritima”, Medalia „Serviciul Credincios” cu spade, Medalia „Barbatie si Credinta” cu spade, Crucea „Serviciul Credincios” cu spade si Crucea „Meritul Sanitar”:
– impropretarirea cu 500 mp pentru loc de casa in municipiul, orasul sau comuna in care domiciliaza sau, daca acest lucru nu este posibil, cu 1 ha teren arabil;

c) cei decorati cu Medalia „Virtutea Militara de Razboi”:
– improprietarirea cu 500 mp pentru loc de casa in municipiul, orasul ori comuna in care domiciliaza sau, daca acest lucru nu este posibil, cu 1 ha teren arabil.

Adaugă un Comentariu

*