Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, februarie 27, 2021
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » IALOMIŢA: Avicola Slobozia acuzată că a încasat ilegal subvenţii în valoare de 4 milioane de euro

IALOMIŢA: Avicola Slobozia acuzată că a încasat ilegal subvenţii în valoare de 4 milioane de euro 

Foto: independentonline.ro

De ani buni, Avicola Slobozia este sinonim cu succesul în afaceri pe o piaţă europeană extrem de competitivă. Anul acesta însă, firma a fost implicată într-un scandal public care i-a dinamitat poziţia de lider. Mai mult, la acest moment, activitatea firmei face obiectul unei anchete a Departamentului pentru Lupta Antifraudă, din cauza subvenţiilor europene ilegale încasate de către firmă în cadrul Măsurii 215 – „Plăţi privind bunăstarea animalelor”. Potrivit independentonline.ro, valoarea prejudiciului s-ar ridica la 4 milioane de euro.

Şi pentru că o evaziune nu vine niciodată singură, în cele 6 luni care s-au scurs de la scandalul naţional în care a fost implicată firma, problemele economice s-au accentuat. La acest moment, Dumitru Stănoiu – patronul firmei Avicola Slobozia este cercetat de către Departamentul pentru Lupta Antifraudă pentru o suspiciune de fraudă cu fonduri comunitare de circa 4 milioane de euro. Sesizarea a fost făcută de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Ialomiţa la începutul acestui an, după ce, susţin surse din cadrul instituţiei, Dumitru Stănoiu a fost notificat cu privire la inadvertenţele din documentele depuse la dosar.

Concret, beneficiarii Măsurii 215 au putut încheia pe o perioadă de 5 ani angajamente voluntare începînd cu data de 12 octombrie 2012 pentru unul dintre cele 6 pachete disponibile în cadrul acestei măsuri. Plata urma să se facă anual, compensînd pierderile de venituri şi cheltuieli suplimentare induse de aplicarea acţiunilor prevăzute în angajamente. Altfel spus, pentru că s-a angajat să asigure «îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a păsărilor», Dumitru Stănoiu a primit pentru fiecare pui o subvenţie europeană de aproximativ 1,7 lei. Numai că cele 8 hale construite la Gheorghe Doja special pentru încasarea acestei subvenţii nu au avut aviz sanitar de funcţionare conform legislaţiei în vigoare, motiv pentru care subvenţia, acordată ilegal, ar trebui acum returnată.

Potrivit declaraţiilor directorului APIA Ialomiţa, Florea Stoian, la acest moment Dumitru Stănoiu nu are calitatea de debitor. «Dosarul înaintat de noi la Centru şi, ulterior, la DLAF, este în lucru. Pînă la finalizarea anchetei, Dumitru Stănoiu nu are calitatea de debitor!» a precizat acesta.

Surse din cadrul Avicola confirmă însă faptul că Dumitru Stănoiu este chemat săptămînal la Bucureşti pentru a da explicaţii cu privire la dosarul înaintat APIA în anul 2014. Mai mult decît atît, în disperare de cauză, Dumitru Stănoiu a făcut o plîngere penală împotriva conducerii APIA Ialomiţa, pe care o consideră vinovată pentru această situaţie. «În nebunia lui, Stănoiu are un pic de dreptate… Puii aceia pentru care a cerut subvenţie au crescut în hale noi, modernizate! Dar aceste hale nu sînt autorizate. Punct! Şi acesta nu este singurul lui „păcat“. În perioada asta a livrat pui pe adeverinţe false. Altele decît alea din scandalul cu Bulgaria!» ne-a declarat, anonim, unul dintre funcţionarii APIA implicaţi în acest nou scandal.

Sursa: independentonline.ro

Adaugă un Comentariu

*