Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, februarie 27, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Ialomiţa » IALOMIŢA: Poveşti la gura sobei! Doi săteni din Colilia şi-au transformat casa în muzeu

IALOMIŢA: Poveşti la gura sobei! Doi săteni din Colilia şi-au transformat casa în muzeu 

Foto: Mădălin Sofronie

Gheorghe şi Elisabeta Ciutacu, doi vârstnici din satul ialomiţean Colilia, şi-au transformat casa într-un muzeu adevărat, recunoscut de Ministerul Culturii. În toate camerele imobilului au fost aşezate cele peste 10.000 de exponate pe care cei doi soţi le-au colecţionat de-a lungul vieţii. Muzeul este deschis de la primele ore ale dimineţii şi până spre prânz, iar intrarea este gratuită, potrivit Adevărul.

Colilia este una dintre cele mai îndepărtate localităţi din Ialomiţa. Ca să ajungi în satul de la marginea judeţului îţi trebuie un curaj nebun sau o maşină zdravănă. Drumul este plin de hârtoape şi taie mai multe comunităţi de romi, care privesc suspicios orice trecător. Odată ajuns trebuie să baţi neapărat la poarta soţilor Gheorghe şi Elisabeta Ciutacu.  Locuiesc pe o stradă laterală, într-o casă care la prima vedere seamănă cu toate celelalte din jur. Abia când îi treci pragul afli de fapt că te afli într-un muzeu în care istoria se împleteşte cu tradiţia populară specifică zonei Bărăganului.

Gazdele sunt foarte primitoare şi dornice să povestească istoria tuturor celor peste 10.000 de obiecte de colecţie, 80 % dintre ele provenind din donaţii particulare, pe care le-au aşezat frumos în toate odăile casei, astfel încât s-au decis să-şi declare acoperişul sub care locuiesc de zeci de an un muzeu de-adevăratelea. Fost angajat al Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia, Gheorghe Ciutacu îşi întâmpină vizitatorii ospitalier.

„Bine aţi venit la noi acasă. Haideţi repede înăuntru că afară este destul de frig, haideţi, haideţi” spune el.

Zâmbind, din uşa casei, Elisabeta Ciutacu pofteşte oaspeţii în sufragerie. Camera este destul de mică însă pe pereţi, în vitrine şi pe sobă sunt frumos aşezate câteva zeci de obiecte de colecţie. Din vitrina unei biblioteci, gazdele arată cărţile liliput, în timp ce pereţii sunt decoraţi cu scoarţe tradiţionale. Cea mai importantă  piesă din această cameră este însă un fier de călcat, care a aparţinut Casei Regale, condusă de Carol I.

Foto: Mădălin Sofronie

Foto: Mădălin Sofronie

Din sufragerie, Gheorghe Ciutacu deschide o uşă şi ajunge direct în balcon. Toţi cei patru pereţi ai încăperii sunt îmbrăcaţi în rafturi pe care sunt aşezate şi etichetate corespunzător peste 6.000 de titluri de cărţi.

„Am aici cărţi vechi, cărţi mai noi scrise de autori clasici şi locali din judeţul Ialomiţa. Am avut mai multe titluri dar le-am mai dat la copii.Era moştenirea lor. Am ţinut ca să aibă la rândul lor o bibliotecă acasă, cu tot ce le trebuie”.

De pe unul dintre rafturi, împăturită într-un ştergar, bătrânul colecţionar scoate o spadă de paradă, pe care ostaşii o purtau pe vreme regelui Carol I la evenimentele publice.

„Uitaţi are aceleaşi însemne regale ca şi fierul de călcat” spune bătrânul zâmbind.

Citeşte continuarea reportajului pe Adevărul!

Adaugă un Comentariu

*