Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, noiembrie 28, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Îmbunătăţirea calităţii aerului trebuie să devină prioritară în România!

Îmbunătăţirea calităţii aerului trebuie să devină prioritară în România! 

Smoking chimneys at sunset

România este unul dintre cele nouă state membre UE ai căror miniștri pentru mediu au fost invitați să participe la o reuniune ce va avea loc la Bruxelles marți, 30 ianuarie, având ca obiectiv găsirea de soluții care să abordeze problema gravă a poluării aerului – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

„Am solicitat această reuniune privind calitatea aerului din trei motive: pentru a asigura protecția cetățenilor; pentru a clarifica faptul că lipsa unei îmbunătățiri a calității aerului are consecințe juridice și pentru a le reaminti statelor membre că facem acest pas la sfârșitul unei lungi — unii ar spune chiar prea lungi — perioade în care am oferit sprijin, consiliere și am formulat avertizări. Noi, Comisia, avem în primul rând o responsabilitate față de milioanele de europeni — tineri și bătrâni, bolnavi și sănătoși — care sunt afectați de proasta calitate a aerului. Părinții unui copil care suferă de bronșită sau fiica unei persoane cu o boală pulmonară doresc să simtă cât mai rapid o îmbunătățire a calității aerului. Pentru ei sunt inutile niște planuri de acțiune pe termen de 10-12 ani sau unele care sunt ineficace”, a declarat comisarul european Karmenu Vella – responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit.

România se află pe lista ţărilor care fac obiectul unor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru în ceea ce privește depășirea valorilor-limită pentru poluanții atmosferici.

Reuniunea ministerială din 30 ianuarie, axată pe calitatea aerului, este menită să asigure adoptarea de măsuri suplimentare eficiente și punerea lor imediată în aplicare. Dacă statele membre vizate nu iau măsuri adecvate, Comisia va fi obligată să treacă la acționarea lor în justiție.

Adaugă un Comentariu

*