Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 29, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » IMPAS: Ministrul Pricopie a aflat la Târgovişte că învăţământul românesc nu produce meseriaşi

IMPAS: Ministrul Pricopie a aflat la Târgovişte că învăţământul românesc nu produce meseriaşi 

intalnire remus pricopie 1

O dezbatere interesantă, care ar putea aduce beneficii societăţii româneşti, învăţământului, dacă s-ar permanentiza, nu doar să apară, sporadic, în campaniile electorale sau cine ştie cu ce ocazii. Organizatorii, Consiliul Judeţean Dmboviţa, Inspectoratul Şcolar şi reprezentanţii societăţilor comerciale care desfăşoară activităţi economice în judeţul nostru, au promis că asemenea acţiuni se vor mai desfăşura.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a participat la întâlnirea de astăzi de la Inspectoratul Şcolar, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu, inspectorul şcolar general – Luminiţa Preda şi deputatul Radu Popa, unde directorii liceelor şi colegiilor din Dâmboviţa au stat faţă în faţă cu oamenii de afaceri, cu cei care au nevoie de forţă de muncă specializată în diferite sectoare de activitate.

Remus Pricopie a marşat pe ideea că, în România, este nevoie de un învăţământ profesional de performanţă, în ton cu cerinţele pieţei muncii. A mai spus demnitarul că este nevoie de instituţii de învăţământ profesional mai aproape de copiii ce trebuie şcolarizaţi. Cu cât distanţa dintre şcoli şi localităţile de domiciliu este mai mari, cu atât creşte dezinteresul pentru studiu.

intalnire remus pricopie 3

A mai vorbit Remus Pricopie despre acordarea unor stimulente financiare firmelor care primesc elevii să facă practică în diferite meserii şi celor care donează tehnologie unităţilor de învăţământ. Această problemă pusă pe tapet de ministrul Educaţiei este deocamdată în stadiul de idee. Rămâne să vedem materializarea proiectului în sine.

Dascălii tot insistau că în judeţul nostru există învăţământ tehnologic, tinerii sunt pregătiţi în diferite meserii. Afaceriştii prezenţi în sală nu au negat acest aspect, numai că, spun ei, elevii nu sunt pregătiţi suficient, nu cunosc noţiunile de bază în ceea ce priveşte anumite activităţi industriale.

O fabrică de confecţii textile din Moreni are nevoie de personal calificat pentru meseriile de croitori şi confecţionieri dar nu găseşte. Se doreşte chiar crearea în cadrul unităţii a unei linii speciale unde tinerii să deprindă tainele meseriei, să se perfecţioneze.

Reprezentantul firmei Nimet a lăsat tot auditoriul cu gura căscată când a dezvăluit că ar avea nevoie de sute de muncitori calificaţi pentru societatea care produce 60% din necesarul de bare cromate din Europa. Nu se găseşte personal calificat fiindcă tinerii nu sunt pregătiţi pentru meseriile adecvate unităţii de talie europeană. De profesionişti are nevoie şi firma Livas. Rondocarton aduce forţă de muncă calificată din străinătate şi din Bucureşti. Firma Vasconi are nevoie de tâmplari. Amirasul, de electricieni şi electronişti cu înaltă calificare. Hotelul Peştera, de bucătari, ospătari şi camerişti.

intalnire remus pricopie 2

Concluzia la care au ajuns cei prezenţi, după mai bine de două ore de discuţii, a fost că învăţământul este mai mult teoretic, nu pregăteşte tinerii pentru meseriile necesare pe piaţa muncii dâmboviţeană. Au fost criticate şi diferite ONG-uri sau alte tipuri de instituţii care organizează cursuri de formare şi reconversie profesională doar pe hârtie. Cei care primesc astfel de calificări, fără suport practic, merg în societăţile unde vor să se angajeze şi constată acolo că, nu ştiu, de fapt nimic.

Ministrul Pricopie a precizat că doreşte o mai bună comunicare între reprezentanţii societăţilor comerciale şi directorii de licee, să se realizeze vizite în cadrul unor unităţi de producţie, schimburi de experienţă. Învăţământul trebuie să fie în concordanţă cu necesităţiile pieţei muncii.

Răspuns la IMPAS: Ministrul Pricopie a aflat la Târgovişte că învăţământul românesc nu produce meseriaşi

  1. moshu49

    păi a trebuit să vină la Târgovişte să descopere gaura macaroanei?
    la vremea cînd Băse reproşa că şcoala scoate tîmpiţi pe bandă rulantă (mancurţii electori de astăzi!), că s-au desfiinţat şcolile de arte şi meserii (mulţi ani cu executare, Abramburico!) au sărit de cur în sus mai toţi politicienii, analiştii în soldă şi intelectualii cu morala de buzunar.
    rămîne, deci, ca Tia Şerbănescu: „Vreme trece, vreme vine, ce e rău devine bine!” :(

     

Adaugă un Comentariu

*