Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 26, 2023
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » IMPLICARE: Deputatul Corneliu Ştefan ridică la fileul miniştrilor problemele din Dâmboviţa

IMPLICARE: Deputatul Corneliu Ştefan ridică la fileul miniştrilor problemele din Dâmboviţa 

corneliu stefan 1

Tânărul parlamentar de Dâmboviţa Corneliu Ştefan este în permanenţă preocupat de starea socio-economică a judeţului, de problemele cu care se confruntă cetăţenii, de bunăstarea acestora. Până acum, Corneliu Ştefan a avut şapte interpelări adresate miniştrilor din Cabinetul Grindeanu, pe teme care privesc situaţia în care se află unele obiective de interes din judeţ.

Deputatul a solicitat intervenţia factorilor de resort pentru clarificarea patrimoniului fostelor exploatări miniere printre care se află şi mina de la Şotânga. De asemenea, Corneliu Ştefan a insistat pentru implicarea Guvernului, respectiv a Ministerului Turismului, pentru alocarea de fonduri în vederea conturării ferme a Staţiunii turistice de interes naţional Moroieni-Padina-Peştera.

Parlamentarul a mai cerut sprijin şi pentru finanţarea bazelor sportive, 13 la număr, lăsate în paragină pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. Totodată, Corneliu Ştefan s-a alăturat demersurilor întreprinse de autorităţile din oraşul Pucioasa, care doresc reînfiinţarea staţiei de ambulanţă pe lângă spitalul din localitate.

Demnitarul dâmboviţean a declarat în faţa presei că demersurile iniţiate nu vor rămâne doar vorbe, teorie politică. Va insista să se găsească rezolvare pentru toate problemele ridicate.

Astăzi, Corneliu Ştefan i-a adresat o interpelare ministrului Energiei, Toma Florin Petcu, cu privire la Termocentrala Doiceşti. Tânărul deputat propune ca unitatea să fie predată autorităţilor locale şi judeţene pentru dezvoltarea unui parc industrial, în situaţia în care statul român nu are resurse financiare să o repună în funcţiune.

„Domnule ministru,

Judeţul Dâmboviţa dispunea de una dintre cele mai performante termocentrale din România, unitate pusă în funcţiune în anul 1953 şi care utiliza cărbune inferior, lignit provenit de la exploatările miniere din bazinul Muntenia, respectiv: Şotânga, Filipeşti, Ceptura, Câmpulung. Ca suport de ardere, se foloseau păcură şi gaz. Energia electrică produsă la Doiceşti era livrată în sistemul naţional prin două linii de 220 KV, însă, de ani buni, termocentrala de la Doiceşti a fost lăsată în părăsire. Au existat mai multe intenţii de repunere în funcţiune a complexului energetic, atât prin aporturi financiare guvernamentale cât şi prin implicarea capitalului străin, mai precis investitori din China. Din păcate, până acum, niciunul din aceste proiecte nu a prins contur.

Domnule ministru,

Consider că o termocentrală de talia celei de la Doiceşti nu trebuie abandonată şi transformată în fier vechi. Dimpotrivă, este necesar să se intervină pentru repunerea în funcţiune. Evident, costurile sunt destul de mari, dar efortul se merită, ţinând cont de mai multe aspecte. Apa de răcire poate fi furnizată de râul Ialomiţa, aflat în vecinătatea obiectivului, conectarea la sistemul energetic naţional prin două linii de 220 KV şi o staţie de 110 KV, depozite unde pot fi stocate 7.000 tone de păcură şi 450.000 tone de cărbune şi cale ferată în vecinătate.

Ar mai fi o soluţie de rentabilizare a amplasamentului: predarea acestuia către autorităţile locale şi judeţene, în vederea dezvoltării unui parc industrial pe cele aproximativ 40 de hectare. Faptul că terenul respectiv are ieşire la DN 71, Târgovişte-Sinaia, şi la calea ferată Târgovişte-Pietroşita reprezintă un atu pentru dezvoltarea industrială a zonei. Menţionez că, la nici 2 kilometri, se află Parcul Industrial Priboiu cu acţionar unic Consiliul Judeţean Dâmboviţa, iar perimetrul termocentralei Doiceşti ar veni în prelungirea acestuia.

Domnule ministru,

Ţinând cont de considerentele sus-amintite, vă solicit să analizaţi care este cea mai bună soluţie şi să demaraţi procedurile legale pentru punerea acesteia în practică. Termocentrala Doiceşti trebuie fie repornită, fie predată către administraţia publică în vederea dezvoltării unui parc industrial”, se arată în textul interpelării.

Adaugă un Comentariu

*