Știri, Muntenia-Sud, România|luni, martie 1, 2021
Sunteți Aici Home » OPINII » Impozitarea bisericii, între bombă şi blestem!

Impozitarea bisericii, între bombă şi blestem! 

ion obagila 1Se întâmplă un lucru ciudat în PSD. Oamenii ăştia parcă şi-au pierdut busola, direcţia. Programul de guvernare expus în campania electorală şi câteva luni după, sincer, m-a entuziasmat. Am zis şi eu, ca tot românul obidit de nevoi, că, gata, intrăm şi noi într-un pic de normalitate. Se face în sfârşit dreptate până mai spre capăt! Văd că acum, să fiu totuşi blajin şi încrezător, lucrurile s-au schimbat. Au apărut oameni noi, idei noi, calcule insuflate de alte nevoi, ieşite de undeva de prin dedesupturile social-democraţiei.

Că vrem să creăm o republică a bugetarilor, să protejăm funcţionarul, să-l motivăm, pe mulţi să-i îmbuibăm de fapt degeaba, şi de restul, adică de micul capitalist, muncitorul la privat, să ne ocupăm mai târziu, am înţeles. Deh, fiecare cu politica lui!

Stă în esenţa social-democraţiei întărirea aparatului de stat. Înfiinţarea instituţiilor represive. Pe care apoi nu mai poate să le controleze. Dar, să apari acum, când oricum este tensiune, dezbinare, cu impozitul pe cifra de afaceri, cu taxa de solidaritate, cu alte elemente care pun în umbră programul cu care ai câştigat alegerile, înseamnă pericol, eşec, prăbuşire.

Şi, a venit şi bomboana pe colivă! A cui, nu ştiu. Impozitarea bisericii. Această ultimă petardă aruncată de mai marii PSD le poate fi fatală. Fumul produs s-ar putea să înăbuşe mai întâi popularitatea şi credibilitatea partidului. Nu te pui cu biserica şi cu puterea ei de a dirija masele.

Se înţelege, nu sunt bani pentru majorările salariale, pentru superpensiile speciale, dar nu întărâţi în asemenea hal ţara. Nu bagi băţul prin gard să testezi reacţia câinelei! Stai departe de uluci, e mai bine!

Biserica ortodoxă, de vreo 25 de ani încoace, a fost un aliat de nădejde al PSD. Liderii social-democraţi au sprijinit necondiţoionat întărirea acestei instituţii aflate aproape de talpa ţării. Şi, vii acum, hodoronc-tronc, cu impozitarea veniturilor bisericeşti fără să te gândeşti că această idee aruncată pe piaţă, mai întâi ca un test, te costă enorm la imagine şi credibilitate.

Depărtarea PSD de biserica ortodoxă s-ar putea să-i coste. Nu imediat. Gafele se descarcă treptat şi se depun precum piatra la rinichi. Aşadar, mare atenţie cu ce ieşiţi pe sticlă, în faţa oamenilor, şi aşa torpilaţi de instabilitate. Disperarea, de cele mai multe ori, duce la reacţii şi măsuri greşite, injuste, nepopulare…

Ion Obăgilă

Adaugă un Comentariu

*