Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iulie 6, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Încă o DESCOPERIRE senzaţională a arheologilor din TÂRGOVIŞTE

Încă o DESCOPERIRE senzaţională a arheologilor din TÂRGOVIŞTE 

arheologi 1

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte a continuat şi anul acesta, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cercetările arheologice în situl paleolitic de la Poiana Cireşului-Piatra Neamţ, unde a fost descoperit în campaniile trecute primul colier din 12 cochilii de melci perforaţi, atribuiţi speciei Lithoglyphus naticoides, primii descoperiţi în Paleoliticul din România.

Acum, au fost scoşi la suprafaţă încă 28 de melci perforaţi, 18 întregi şi 10 fragmentaţi în zona orificiului de suspendare, cu o vârstă de 31.000 de ani. Cum nivelul Gravetian III nu este epuizat în secțiunea săpată în acest an, nu este exclus ca această colecție cu podoabe de acest fel să se îmbogățească în zilele următoare. Săpăturile arheologice s-au desfășurat în colaborare cu Complexul Muzeal Județean Neamț.

„Majoritatea exemplarelor par a aparține tot speciei Lithoglyphus naticoides, iar cel puțin 10 exemplare în mod cert unei alte specii neprecizată în această fază a cercetătorilor. Aceștia din urmă, de culoare roșiatică, excelează din punct de vedere estetic și sunt mult mai rezistenți. Tehnica de perforare pentru exemplarele similare celor din anii trecuți este aceeași, iar pentru exemplarele roșiatice s-a utilizată o tehnică diferită, care includea procedee de abraziune a cochiliilor în zona care urma să fie perforată”, se precizează într-un comunicat al Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească”.

arheologi 2Echipa care a făcut săpăturile arheologice de la Poiana Cireșului în 2016 a fost formată din:
– Șef șantier C.S. II dr. Elena-Cristina Nițu (Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște);
– Responsabil științific prof. univ. dr. Marin Cârciumaru (Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic-Târgoviște; Universitatea Valahia din Târgoviște);
– Membrii: dr. Ovidiu Cîrstina (managerul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște), C.S. I dr. Mădălin-Cornel Văleanu (Complexul Muzeal Național ”Moldova” Iași), dr. Mihaela Danu (Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași), dr. Nejma Goutas (Chargée de recherche au CNRS-Franța), muzeograf Florin Ionuț Lupu (Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște); drd. Adrian Nicolae (Universitatea Valahia din Târgoviște), masterand Marian Leu (Universitatea Valahia din Târgoviște), drd. Sergiu Enache (Universitatea de Vest Timișoara), Anca Purcaru (voluntar), C.S. Cristian Radu (voluntar), masterand Alexandru Marian Hariga (Facultatea de Geologie, Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași), student Alexandru Muraru (Facultatea de Istorie, Universitatea Babeș-Bolyai), masterand Dragoș Cobuz (Facultatea de Geologie, Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași), Antoneta Andriescu (voluntar).

La Poiana Cireșului s-au descoperit peste 70% din obiectele de podoabă și de artă mai vechi de 10.000 de ani recuperate de pe întreg teritoriul țării noastre, de-a lungul tuturor timpurilor.

„În pofida faptului că șanterul arheologic Poiana Cireșului-Piatra Neamț oferă în fiecare an descoperiri importante pentru patrimoniul arheologic al țării noastre și nu numai, Ministerul Culturii, prin noua și fantomatica Comisie Națională de Arheologie (ultima creație și ilegalitate a ex-ministrului Vlad Alexandrescu), nu a găsit de cuvință, ca de obicei, să atribuie fonduri pentru săpăturile arheologice din acest an, în măsura în care anul trecut aici a fost descoperită cea mai veche și unica figurină antropomorfă paleolitică sculptată de pe teritoriul României și din această parte a Europei (peste 23.000 de ani vârstă C-14 calibrată). Poate că nu ar fi rău ca instituțiile competente să vadă pe ce și cum s-au cheltuit fondurile pe șantierele arheologice în acest an în România și mai ales cu ce rezultate”, se arată în comunicatul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte.

Sursa foto: Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte

Adaugă un Comentariu

*