Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, decembrie 7, 2019
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ÎNFIORĂTOR! ROMÂNIA, NUMĂRUL 1 ÎN EUROPA DUPĂ DECESELE CAUZATE DE LIPSA MEDICAMENTELOR! Europarlamentarul Petru Luhan trage un semnal de alarmă în acest sens

ÎNFIORĂTOR! ROMÂNIA, NUMĂRUL 1 ÎN EUROPA DUPĂ DECESELE CAUZATE DE LIPSA MEDICAMENTELOR! Europarlamentarul Petru Luhan trage un semnal de alarmă în acest sens 

petru luhan

Petru Luhan: „Românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile”.

Plenul Parlamentului European a votat săptămâna aceasta directiva care reglementează transparenţa măsurilor de stabilire a preţurilor medicamentelor la nivel european.

Parlamentul European a propus o limită de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea prețurilor și la rambursarea pentru medicamente generice, astfel încât să fie disponibile mai repede, iar pacienții și sistemele de asigurări sociale să poată economisi bani. Conform textului votat, deciziile privind noile medicamente vor respecta termenul actual de 180 zile. Pentru evitarea abuzurilor, primirea cererii va trebui confirmată de către autoritățile naționale în termen de 10 zile.
În intervenția sa din plenul Parlamentului European, Petru Luhan a semnalat că românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă înregistrată într-un stat membru.

„Am cerut în intervenția mea din plenul Parlamentului European ca
organizațiile de pacienți să aibă dreptul să solicite inițierea procesului de includere a unui medicament în sistemele de asigurări de sănătate și sa fie informate despre progresele înregistrate în acest proces. Am cerut, de asemenea, implicarea Comisiei Europene în monitorizarea și depistarea întârzierilor în ceea ce privește accesul pacienților la piețe. Consider că este esențială o cooperare strânsă între Comisie, autoritățile naționale și „părțile interesate”, a subliniat în intervenția sa europarlamentarul Petru Luhan.

De precizat că în România, ultima includere a medicamentelor inovatoare pe lista de medicamente gratuite și compensate a avut loc la mijlocul anului 2008. Aceasta înseamnă, concret, că peste 140 de medicamente și indicații noi așteaptă de aproape 5 ani să ajungă la pacienți și să-i ajute să lupte cu boala.
Dintre aceste medicamente, multe sunt destinate unor boli grave, cum ar fi cancerul. Este cunoscut faptul că, atunci când suferi de cancer, viața nu se mai număra în ani, ci în luni sau chiar zile, deci lipsa acestor medicamente, în special pentru cele 70.000 de persoane diagnosticate anual cu cancer în Romania, a însemnat pentru mulți dintre pacienți pierderea ultimei șanse.
„Din 2008 nici un medicament nou, inovator nu a mai fost inclus în sistemul public de rambursări ceea ce a creat o discrepanţă considerabilă între tratamentele disponibile pacienților din alte ţări europene și pacienților români, dar și o îngrădire a drepturilor pacienților români la tratamente de ultima generație. Această situație este unică între statele membre ale Uniunii Europene şi de aceea este nevoie de măsuri urgente pentru rezolvarea acestei crude realități din România.” a precizat europarlamentarul Petru Luhan.

Adaugă un Comentariu

*