Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, noiembrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » INFO: Terenurile agricole vor putea fi vândute mult mai uşor! Vezi modificările survenite în lege!

INFO: Terenurile agricole vor putea fi vândute mult mai uşor! Vezi modificările survenite în lege! 

Avocat Marius Vicenţiu Coltuc (Foto: www.coltuc.ro)

Legea nr. 68/2014 pentru modificarea unor articole din Legea nr. 7/1996 privind cadastrul si publicitatea imobiliara si din Legea nr. 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan (în continuarea „Legea”) a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 352 din data de 13 mai 2014.

Nulitatea absoluta este inlocuita de nulitatea relativă

Conform prevederilor Legii sanctiunea principala aplicabila in cazul nerespectarii dreptului de preemptiune instituit de Legea nr. 17/2014, respectiv in cazul in care nu sunt obtinute avizele necesare prevazute de Legea nr. 17/2014 este nulitatea relativa. Anterior modificarii Legea nr. 17/2014 prevedea pentru aceste cazuri sanctiunea mult mai severa: nulitatea absoluta a contractului incheiat.

Conditii pentru incheierea unui antecontract de vanzare

Pentru a apela la instanta de judecata in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare, Legea nr. 17/2014 instituia initial (pe langa alte cerinte in legatura cu respectarea dreptului de preemptiune) si conditia ca antecontractul respectiv sa fie incheiat in forma autentica.

Prin modificarile aduse conform Legii nr. 68/2014 s-a eliminat necesitatea formei autentice pentru antecontractul de vanzare. In schimb noile modificari instituie necesitatea ca terenul ce face obiectul antecontractului sa fie inscris in rolul fiscal si in cartea funciara.

Avocat Coltuc Marius Vicentiu
www.coltuc.ro
0745150894

 

Adaugă un Comentariu

*