Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, mai 27, 2020
Sunteți Aici Home » INFO UTIL » INFO UTIL: Actualul timbru de mediu nu se restituie, ci doar taxele de poluare vechi!

INFO UTIL: Actualul timbru de mediu nu se restituie, ci doar taxele de poluare vechi! 

trafic-targoviste-k

Ordonanţa 40/2015 reglementează restituirea, la cererea persoanei interesate, a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, respectiv taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Toate au fost, rând pe rând, desfiinţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

„Este important de menţionat că timbrul de mediu, respectiv actuala formă a taxei plătite către Fondul pentru Mediu în vederea înmnatricularii unui autoturism, nu intră în sfera de incidenţă a acestei ordonanţe”, spune avocatul Marius Coltuc.

Vor fi restituite:
– taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, prevazută la art.
214^1-214^3 din Codul Fiscal, în vigoare până la data de 1 iulie 2008;
– taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 140/2011;
– taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificările ulterioare.

Ce au de făcut cei care vor să-şi recupereze această taxă?

Ordonanţa arată că cererile se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare, iar decizia de soluţionare a cererii se comunică în termen de 10 zile de la emitere.

„Textul de lege arată că, în cazul în care solicitarea contribuabilului de restituire a taxei de poluare este refuzată, persoana îndreptăţită are dreptul să depună contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei, iar, ulterior, dacă şi această cerere se va respinge, poate să se adreseze instanţei de judecată. Astfel de cazuri vor fi des întâlnite, pentru că nu se ştie cu ce dobanzi avem de-a face (fiscale ori legale), ceea ce va produce o confuzie. Mai departe, nici termenul de prescriptie, de cinci ani, nu va fi uitat uşor nici de către cotribuabili şi nici de către ANAF”, explică avocatul Marius Coltuc.

Adaugă un Comentariu

*