Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, septembrie 27, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » INFO UTIL: Ai tăiat porcul în gospodărie? Nu uita de examenul de trichină!

INFO UTIL: Ai tăiat porcul în gospodărie? Nu uita de examenul de trichină! 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: maramedia.ro)

Mai sunt puţine zile până sărbătorim Crăciunul. După tradiţie, gospodarii de la ţară au început deja să sacrifice porcii. La rândul lor, medicii veterinari atrag atenţia asupra efectuării examenului trichineloscopic, înlăturându-se astfel orice risc de îmbolnăvire.

În judeţul Dâmboviţa, DSVSA a organizat trei centre, în Târgovişte (Pavcom), Pucioasa (Piaţa Centrală) şi Titu (strada IC Vissarion), care funcţionează de luni până duminică, între orele 08:30 şi 18:00. De asemenea, cetăţenii se pot adresa medicului veterinar de liberă practică din localitatea de domiciliu, care au fost instruiţi în acest sens.

Proprietarul porcinelor se prezintă pentru efectuarea examenului trichineloscopic cu cartea de identitate, crotalia auriculară a animalului sacrificat, sternul şi câteva probe din musculatură, respectiv din muşchiul de la baza limbii, din musculatura intercostală dintre două coaste nedesfăcute, în lungime de circa 10 cm, din diafragma care separă cavitatea abdominală de cea toracică şi din formaţiunile musculare în forma de V, care se găsesc între ficat şi plămâni.

În cazul porcilor depistaţi cu trichineloză, gospodarii vor fi despăgubiţi, carnea şi subprodusele comestibile fiind distruse prin incinerare într-o unitate autorizată.

Trichineloza este o boală infectioasă determinată de parazitul care îi poartă numele. Aceasta ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există si forme clinice de boală cu evolutie severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.

Adaugă un Comentariu

*