Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 26, 2019
Sunteți Aici Home » INFO UTIL » INFO UTIL: Cum beneficiezi la pensie de grupele de muncă

INFO UTIL: Cum beneficiezi la pensie de grupele de muncă 

daniela-stoenescu-pensii

Recent, a intrat în vigoare Legea 155/2015 privind modificarea sistemului unitar de pensii. Noul act normativ reglementează posibilitatea reducerii vârstei standard de pensionare pentru persoanele care au realizat perioade de vechime în muncă în grupa I de muncă mai mici de 6 ani, dar de cel puţin 2 ani şi posibilitatea cumulării, în vederea reducerii vârstei standard de pensionare, a perioadelor mai mici de 2 ani realizate în grupa I de muncă, în condiţii speciale şi/sau alte condiţii de muncă cu perioade realizate în grupa a-II-a de muncă, respectiv condiţii deosebite.

Potrivit Danielei Stoenescu – putător de cuvânt al Casei de Pensii Dâmboviţa, în primul caz, reducerea se va face conform Tabelului nr. 2 de la art. 55 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare. În cel de-al doilea caz, reducerea se va face conform Tabelului nr.1 de la art. 55 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Categoriile de persoane care beneficiază de această modificare:
• Persoanele care solicită înscrierea la pensie începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 155/2015;
• Persoanele care, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 155/2015, sunt îndreptăţite la transformarea pensiilor anticipate/pensiilor anticipate parţiale în pensii pentru limită de vârstă;
• Persoanele care, începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 155/2015, sunt îndreptăţite la trecerea de la pensia de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă.

„În cazul persoanelor care au desfăşurat activităţi în grupa a-II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv în condiţii deosebite de muncă după această dată, condiţiile de reducere a vârstei standard de pensionare reglementate de Legea nr. 263/2010, respectiv conform Tabelului nr. 1 al art. 55 din lege, se menţin”, spune Daniela Stoenescu.

• Reducerea vârstei standard de pensionare se face numai pentru ani întregi lucraţi în grupe superioare de muncă şi/sau condiţii deosebite/speciale de muncă;
• Reducerea vârstei standard de pensionare se face numai cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

Adaugă un Comentariu

*