Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iulie 18, 2018
Sunteți Aici Home » INFO UTIL » INFO UTIL: Cum ne ferim de criminalitatea din spatele monitorului?

INFO UTIL: Cum ne ferim de criminalitatea din spatele monitorului? 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: Information Age)

Criminalitatea informatică şi securitatea cibernetică reprezintă cele mai mari provocări ale secolului XXI pentru întreaga lume, atât pentru instituţii, cât şi pentru persoane. Cybercrime descrie o categorie de infracţiuni, incluzând pe cele legate de computere şi sisteme informatice („hacking”), fraude şi falsuri legate de computere („phishing”), dar şi forme precum diseminarea de pornografie infantilă în mediul online.

Poliţia Română a destructurat, anul trecut, 30 de grupări infracționale organizate, specializate în infracţiuni din domeniul cybercrime. Polițiștii au înregistrat 3.848 de sesizări penale din acest domeniu, dintre care 505 au fost sesizări din oficiu. În cadrul activităților, 900 de persoane au fost cercetate, dintre care 199 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni informatice au fost reţinute, 171 arestate, iar 121 de persoane au fost puse sub control judiciar și față de alte 3 a fost dispus controlul judiciar pe cauțiune.

Pentru a nu deveni victimă a infracțiunilor cibernetice, Poliția Română vă recomandă:

– Folosiți o soluţie antivirus actualizată zilnic.
– Evitați utilizarea reţelelor wi-fi publice pentru operaţiuni bancare, comerţ on-line sau afaceri personale.
– Nu rulați programe a căror origine nu poate fi verificată.
– Nu deschideți ataşamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuţi.
– Nu accesați link-urile primite prin e-mailuri care solicită actualizarea informaţiilor personale. Entităţile legitime nu vă vor cere niciodată să furnizați sau să verificați informaţii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.
– Înainte de a efectua tranzacții online, trebuie efectuate verificări cât mai amănunțite cu privire la produs si legitimitatea site-ului sau serviciului oferit.
– Utilizați metode suplimentare de prevenire în vederea efectuării tranzacțiilor online. (ex: înrolarea cardului în sistemul 3D Secure).

Sfaturi utile pentru utilizarea telefonului mobil în siguranță:

– Setați o parolă sau un pattern pe telefon și cod PIN pe cartelă. Trebuie să cunoașteți setările de securitate pentru telefon și să configurați dispozitivul la blocare automată.
– Instalaţi un program de securitate și accesați doar site-uri sigure.
– Atenţie la aplicaţiile folosite şi la permisiunile acordate pentru utilizarea acestora.

Sursa: IPJ Călăraşi

Adaugă un Comentariu

*