Știri, Muntenia-Sud, România|luni, ianuarie 24, 2022
Sunteți Aici Home » ECONOMIE » INFO UTIL: Legea insolvenţei personale, pe înţelesul tuturor! Se poate aplica sau nu?

INFO UTIL: Legea insolvenţei personale, pe înţelesul tuturor! Se poate aplica sau nu? 

Foto: stiripesurse.ro

Pe 20 mai 2015, Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost votată în Camera Deputaţilor. Iniţiatoarea – Ana Birchall sprune că prin acest act normativ se oferă un sprijin real românilor de bună-credinţă care nu reuşesc să-şi mai plătească datoriile. De cealaltă parte, avocaţii spun că legea nu se poate aplica întrucât România nu este pregătită din punct de vedere tehnic.

„Legea este complexă și necesită mult timp pentru studiu și dezbatere. S-a obținut un termen mai lung pentru intrarea în vigoare – 6 luni, pentru ca, în acest interval, să se procedeze la înființarea comisiilor, instruirea celor implicați în procedură, dar și pentru informarea / educarea potențialilor beneficiari ai actului normativ”, spune avocatul Marius Coltuc.

Formele procedurii de insolvență reglementate de proiectul de lege sunt:

1. procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor;
2. procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active;
3. procedura simplificată (accelerată) de insolvență.

Ultima îi vizează pe românii care nu mai au capacitate de muncă – pensionari de vârstă, deci peste 65 ani, bolnavi încadrați în grade de handicap sau pensie de boală și s-a dorit a fi o formă de protecție socială.

„Procedura de insolvență pe bază de plan este concepută ca o procedură administrativă ce se va desfășura sub supravegherea / controlul unei Comisii de insolvență organizată la nivelul fiecărui județ, formată din reprezentanți ai ANPC, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Finanțelor Publice. Doar aspectele litigioase vor ajunge la instanță.

Procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active se aplică debitorilor a căror situație financiară este iremediabil compromisă. Acestora li se valorifică bunurile (cu excepția celor neurmăribile) în cadrul procedurii colective pentru a se putea acoperi o parte cât mai mare din pasiv”, explică avocatul Marius Coltuc.

Aceste proceduri sunt de competența de primă instanță a judecătoriei. Pentru apel e competent tribunalul. Pentru a se opta pentru judecătorie s-a avut în vedere faptul că procedura se aplică persoanelor fizice consumatori, aflați într-o situație financiară precară și aceștia trebuie să fie mai aproape de domiciliu, să fie cheltuieli mai reduse, dar și faptul că judecătoriile au și acum în competență contestațiile la executarea silită, acțiunile în pretenții de valoare redusă, partajele etc.

„Insolvenţa persoanei fizice nu se poate aplica pentru ca nu există instituţiile prevăzute de lege”, concluzionează avocatul Marius Coltuc.

Adaugă un Comentariu

*