Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, ianuarie 16, 2021
Sunteți Aici Home » INFO UTIL » INFO UTIL: Măsuri pentru prevenirea transmiterii infecţiilor respiratorii, inclusiv a gripei

INFO UTIL: Măsuri pentru prevenirea transmiterii infecţiilor respiratorii, inclusiv a gripei 

Sursa foto: observator.tv

În fiecare an, vremea rece şi variaţiile mari de temperatură specifice sezonului rece influenţează organismul uman. În această perioadă, apare o creştere a incidenţei bolilor respiratorii, cauzată de expunerea la aerul rece, de scăderea imunităţii organismului şi contactul cu bolnavi posibili transmiţatori ai virusului respirator.

Ce trebuie să faci pentru a evita neplăcerile cauzate de raceală şi gripă?
-Nu strănuta sau tuşi în mâini!
– Dacă-ţi vine să tuşeşti sau să strănuţi, foloseşte un şerveţel de unică folosinţă şi aruncă-l imediat!
– Spală-te pe mâini! Majoritatea cazurilor de gripă se transmit prin contact direct cu bolnavul sau, indirect, prin intermediul suprafeţelor.
– Nu-ţi atinge faţa! Virusurile gripale şi paragripale intră în organism prin ochi, nas şi gură. Prin atingerea feţei, copiii se îmbolnăvesc cel mai des de răceli şi gripe şi îşi îmbolnăvesc şi părinţii.
– Bea multe lichide! Apa ajută la detoxifierea organismului pe masură ce hidratează. De unde să ştii că bei suficient? Dacă culoarea urinei este galben deschis şi limpede, probabil că te hidratezi suficient. Dacă este galben închis, ai nevoie de mai multă apă.
– Fă mişcare! Exerciţiile fizice pun sângele în mişcare, cresc frecvenţa cardiacă, îmbunătăţesc transferul de oxigen de la plămâni în sânge şi măresc imunitatea organismului.
– Mănânca sănatos! Încearcă să-i oferi organismului alimente naturale care să-l ajute să lupte cu infecţiile: legume şi fructe, iaurturi, cereale integrale. Mănâncă alimente colorate, bogate în vitamine şi antioxidanţi.
– Renunţă la vicii! Fumatul, consumul de alcool şi oboseala cronică epuizează organismul şi-i slăbesc posibilităţile de apărare.

Tratamentul răcelii
Una dintre cele mai frecvente greşeli este utilizarea de antibiotice în tratamentul răcelilor. Este important de ştiut că administrarea de antibiotice ajută în infecţiile antivirale numai în cazul în care există o suprainfecţie bacteriană. Tratamentul trebuie să fie individualizat în funcţie de simptomele asociate care pot să apară. De multe ori se recomandă antipiretice, decongestionante nazale şi un aport alimentar de vitamine şi minerale.

Tratamentul gripei
Se bazează pe administrarea de medicamente antivirale şi poate fi recomandat doar de către medic, în termen de 24-48 de ore de la debutul bolii. Tratamentul medicamentos pentru ameliorarea simptomelor, în cazul gripei cu forme uşoare, poate fi alcătuit din antipiretice şi analgezice pentru reducerea febrei şi calmarea durerilor, antitusive, decongestionante nazale şi suplimente alimentare pe bază de multivitamine şi minerale.

Vaccinarea
Vaccinarea preventivă antigripală se face anual, preferabil în lunile octombrie-noiembrie, deoarece din momentul vaccinării imunitatea se dezvoltă în circa doua săptămâni. Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de protejare a organismului împotriva acţiunii diverşilor agenţi patogeni ce pot afecta sănătatea.

Asistent medical comunitar Cornelia Ionescu,
Comuna Voineşti – judeţul Dâmboviţa

Adaugă un Comentariu

*