Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 14, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » INFO UTIL: Noutăţile cu care vine anul acesta cererea unică de plată în agricultură

INFO UTIL: Noutăţile cu care vine anul acesta cererea unică de plată în agricultură 

conferinta APIA 1

La 1 martie 2016, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură demarează campania privind depunerea cererii unice de plată, prin care fermierii români pot obţine sprijin financiar, atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel zootehnic. Atenţie! Agricultorii nu vor mai primi acasă invitaţie cu ziua şi ora când trebuie să se prezinte la APIA, toate aceste informaţii fiind afişate la sediul primăriilor.

Anul acesta, perioada de depunere se va încheia pe 16 mai, întrucât 15 mai cade într-o zi de duminică. După această dată, fermierii mai pot depune cereri până pe 10 iunie, însă vor plăti penalităţi de întârziere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.

Potrivit Oanei Năstase – purtător de cuvânt la APIA Dâmboviţa, legislaţia vine anul acesta cu mai multe noutăţi:

1. Simplificarea documentelor ce trebuie să fie depuse odată cu cererea, ceea ce nu înseamnă însă că agricultorii nu trebuie să deţină documentele de utilizare pentru control, atunci când va fi cazul. Fermierul va merge la APIA doar cu o adeverinţă-tip eliberată de Primărie, fără a se condiţiona de plata taxelor şi impozitelor. Agricultorii care deţin teren de la Consiliul Local sau Agenţia Domeniilor Statului trebuie să prezinte la APIA şi copii ale contractelor încheiate cu aceste instituţii.

2. S-a renunţat la sintagma „identificare fără echivoc”, ceea ce nu înseamnă însă că i dentificarea se va putea face haotic. În cazul fermierilor care identifică terenuri neagricole, aceştia au obligaţia să facă dovada reintroducerii suprafeţelor respective în circuitul agricol până la data de 15 mai 2016.

3. Crescătorii de animale nu mai sunt obligaţi să solicite adeverinţă de la asociaţiile de profil, cum s-a întâmplat în anii anteriori.

4. S-a legiferat o perioadă de control preliminar de 35 de zile calendaristice, fără sancţionarea fermierului, care va avea practic posibilitatea de a-şi clarifica situaţia şi, astfel, să evite sancţiunile.

conferinta APIA 2

Odată cu depunerea cererii unice de plată 2016, agricultorii vor primi mai multe formulare, pe care au obligaţia să le completeze pentru a evidenţia clar lucrările efectuate:

– Registru de fertilizare, în care vor înscrie perioada şi cantitatea de îngrăşăminte chimice şi organice pe care le administrează

– Registru de evidenţă a lucrărilor de protecţie a plantelor

– Registru de evidenţă a culturilor.

De asemenea, precizează Cristian Cosma – şeful Centrului APIA Răcari, crescătorii de animale trebuie să aibă platforme pentru depozitarea gunoiului, cu o capacitate de stocare pentru cel puţin şase luni. Platformele trebuie să fie impermeabile, cu posibilitatea colectării purinului rezultat într-un bazin. Cât îi priveşte pe fermierii care îşi irigă terenurile, indiferent că şi-au săpat puţuri proprii sau nu, aceştia trebuie să obţină aprobare de la Apele Române, pentru care vor plăti aproximativ 400 lei pentru 3 ani.

Reprezentanţii APIA îi încurajează pe fermieri să intre în aplicaţie pentru a-şi identifica şi digitiza parcelele de teren, aceasta fiind obligaţia exclusivă a agricultorilor. Având în vedere că cei mai mulţi au motivat că le este frică, APIA precizează că nu au cum să strice ceva, întrucât cererea unică de plată nu poate fi închisă de fermier, prin urmare nu există niciun risc. Pentru a-i obişnui pe fermieri cu identificarea şi digitizarea, APIA Dâmboviţa va organiza sesiuni de consiliere.

Cât priveşte obligativitatea cadastrării pentru obţinerea, începţnd cu 2018, a sprijinului în agricultură, Oana Năstase a precizat că această dispoziţie a fost suspendată până la o dată ce va fi stabilită ulterior.

Adaugă un Comentariu

*