Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 19, 2018
Sunteți Aici Home » INFO UTIL » INFO UTIL: Obligaţiile angajatorilor faţă de salariaţi în perioadele cu temperaturi scăzute

INFO UTIL: Obligaţiile angajatorilor faţă de salariaţi în perioadele cu temperaturi scăzute 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: www.b365.ro)

Potrivit OUG 99/2000, în perioadele în care se înregistrează temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să respecte un set minimal de măsuri pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber, după cum urmează:
a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 – 1 litru/persoana/schimb;
b) acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
c) asigurarea echipamentului individual de protecţie adecvat.

Conform aceleiași Ordonanțe, temperaturi scăzute extreme reprezintă temperaturile exterioare ale aerului care scad sub -20°C, informează ITM Dâmboviţa.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi scăzute se vor lua următoarele măsuri:
– asigurarea de către angajator a controlului medical periodic, pentru depistarea contraindicațiilor pentru munca la temperaturi scăzute;
– asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
– trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi scăzute extreme.

„În perioada cu temperaturi extreme scăzute, inspectorii ITM Dâmboviţa va efectua controale la angajatorii care desfăşoară activităţi preponderent în aer liber și vor aplica sancțiuni celor care nu vor asigura salariaţilor condiţiile corespunzătoare de muncă. Pentru nerespectarea acestor prevederi legale, angajatorii riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei”, precizează ing. Marius Lixandru – inspector şef ITM Dâmboviţa.

Adaugă un Comentariu

*