Știri, Muntenia-Sud, România|luni, decembrie 17, 2018
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » INFO UTIL: Semne clinice în cazul îmbolnăvirii cu trichineloză! Prezentarea la medic este obligatorie!

INFO UTIL: Semne clinice în cazul îmbolnăvirii cu trichineloză! Prezentarea la medic este obligatorie! 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: c.pxhere.com)

Trichineloza (trichinoza) este o boală produsă de parazitul trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman prin consumul cărnii de porc, mistreț sau urs infestate și insuficient tratate termic. Atenţie! Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de trichinella spiralis! Trichineloza nu se transmite interuman. Boala durează în medie 3-6 săptămâni, dar există și forme severe cu o evoluție de 2-3 luni. Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită) – informează Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa.

CITEŞTE ŞI: Unde poţi să faci examenul de trichină în Dâmboviţa şi cât costă?

Semne clinice sugestive pentru diagnosticul de trichineloză: febră, edeme palpebrale (tumefierea pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită, dureri musculare și adinamie, precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

Prezentarea la medic este obligatorie de la primele semne de boală! Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
– Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;
– Unele obiceiuri culinare, cum ar fi prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic( pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă);
– Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
– Tăierea clandestină a animalelor;

Măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu trichineloză:
– Achiziționarea animalelor de la unități avizate sanitar;
– Achiziționarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar;
– Trimiterea la examen trichineloscopic a probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în centrele autorizate ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (punctele sanitar-veterinare din piețele agroalimentare și la medicii veterinari din comune) și să se respecte recomandările acestora;
– Pregătirea cărnii în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
– Prelucrarea termică corectă a cărnii de porc, mistreț, urs (fierbere, frigere), știind că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute la o temperatură de peste 71° C;
– Prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc și care urmează sa fie hrană pentru animale.

Adaugă un Comentariu

*