Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 14, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » INFO UTIL: Sfaturi pentru o minivacanţă de Crăciun în siguranţă

INFO UTIL: Sfaturi pentru o minivacanţă de Crăciun în siguranţă 

FOTO ARHIVĂ (femina.rol.ro)

În cazul în care plecaţi de la domiciliu în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru ca sosirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, polițiștii vă recomandă să nu neglijaţi următoarele aspecte:
– Asiguraţi toate uşile şi geamurile casei, inclusiv uşa de la balcon;
– Rugaţi un vecin de încredere să aibă sub observaţie locuinţa dumneavoastră şi să vă ridice în această perioadă corespondenţa;
– Nu vă transformaţi conturile on-line în surse de informare pentru infractori.
– Pregătiţi-vă discret plecarea, evitând să postaţi pe reţelele de socializare locul sau perioada de timp cât veţi lipsi de la domiciliu.

Dacă hotărâţi să petreceţi timpul liber în străinătate:
– Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro.
– Interesaţi-vă de moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari.
– Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (nu şi adresa!).

Pe perioada sejurului:
– Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate în gară, în parcare ori la hotel. Evitaţi taxiurile fără însemne de firmă ori aparate de taxare.
– Banii şi bunurile de valoare trebuie păstrate în seiful hotelului. Nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau persoanelor cunoscute ocazional!
– Dacă aveţi repartizată o cameră la parter/un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise!
– Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru!

În locurile aglomerate, la spectacolele organizate în aer liber în această perioadă, atenţie la bunurile/valorile deţinute asupra dumneavoastră.

La cumpărături, locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, în interiorul vestimentaţiei.Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de „chilipiruri”, de cele mai multe ori produsele sunt contrafăcute sau provin din infracţiuni.

Nu lăsaţi în autoturisme, la vedere, bunuri, sacoşe, bagaje. Chiar dacă acestea nu conţin sume de bani sau valori mari, ele reprezintă o tentaţie pentru infractori, care vă pot forţa portiera, vă pot sparge geamul, prejudiciul produs astfel poate fi mai mare decât valoarea bagajului sustras.

Recomandăm tuturor cetăţenilor să sesizeze de îndată Poliţia, prin 112, atunci când viaţa, sănătatea sau siguranţa bunurilor personale sau ale altuia sunt puse în pericol.

Sursa: IPJ Prahova

Adaugă un Comentariu

*