Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iunie 21, 2018
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » INFO UTIL: Soarele, prieten sau duşman? Recomandări dr. Daniel Pohoaţă de la Hymarco Clinique

INFO UTIL: Soarele, prieten sau duşman? Recomandări dr. Daniel Pohoaţă de la Hymarco Clinique 

dr Pohoata Hymarco

Mai este un pic şi începe sezonul estival. Cu toţii ne dorim să petrecem zilele de concediu la munte sau la mare şi să profităm din plin de soare. Ne dorim să ne întoarcem din sejururile noastre odihniţi, încărcaţi cu energie şi bine bronzaţi. Medicul primar dermatolog Daniel Pohoaţă, de la Hymarco Clinique Târgovişte, vă poate acorda cele mai specializate sfaturi cu privire la modul în care trebuie să ne expunem la soare, cum să profităm de binefăcătoarele raze fierbinţi, aducătoare de viaţă şi sănătate.

„Nu trebuie să ne temem de soare. Trebuie să fim conştienţi de ceea ce poate face bine astrul solar şi de ceea ce ne face rău. Soarele are o acţiune benefică asupra corpului uman prin faptul că favorizează mecanismele imunitare. Sub acţiunea directă a razelor de soare protovitamina D, care se află într-o formă neutilizabilă la nivelul pielii, se transformă în vitaminele D2 şi D3, care sunt esenţiale în procesul de creştere, în procesul de metabolizare a calciului şi pentru sănătatea oaselor. Mai mult, s-a descoperit că acestea intervin esenţial în mecanismele imunologice, respectiv căpătarea rezistenţei faţă de anumiţi agresori externi cum ar fi infraorganismele, virusuri, microbii şi ciupercile”, ne-a precizat medicul Daniel Pohoaţă.

Cunoscutul specialist dermatolog ne recomandă să profităm din plin de vară, de soare, de plajă, dar să o facem raţional şi ţinând cont de indicaţiile medicilor.

„Este bine să ne expunem la soare, este bine şi plăcut să avem, sezonier, pielea bronzată, arămie, chiar ciocolatie, dar să avem grijă cu ce preţ. Dacă o vom face cu preţul unor arsuri este rău, periculos pentru sănătate. Trebuie să practicăm o expunere la soare raţională, gradată. Excesul poate duce la acţiuni imediate, la insolaţie, se poate ajunge până la cazuri mortale din cauza expunerii excesive la soare”.

După insolaţie, ne explică Daniel Pohoaţă, urmează arsurile de diferite grade.

„Problema este că arsurile se produc pe suprafeţe întinse şi pot fi chiar incompatibile cu viaţa. Vorbim aici de arsurile de gradul 3, chiar şi cele de gradul 2 pot provoca mari probleme”

Medicul primar, care ne aşteaptă pentru consultaţii, sfaturi şi tratament la Hymarco Clinique Târgovişte, ne spune că expunerea prelungită la soare nu provoacă doar insolaţii şi arsuri, ci duce şi la îmbătrânirea ireversibilă a pielii.

„Pielea capătă foarte repede un aspect bătrân, un aspect uscat şi ridat. Putem recurge pentru acoperirea zonelor afectate la o serie de remedii cosmetice, dar care au doar un efect temorar, câteva săptămâni sau câteva luni, apoi revine la forma de la care a plecat”.

Efectele nocive ale razelor de soare cauzate de expunerea prelungită la soare nu se opresc aici.

„Radiaţiile infraroşii şi în special cele ultraviolete, care îşi au maximul de intensitate între orele 10:30-17:00, pot să dezvolte transformări maligne şi la apariţia cancerului de piele. Forma cea mai uşoară este epiteliomul bazoceluar, cea intermediară este epiteliomul spinocelular şi cea mai gravă formă este reprezentată de melanomul malign. Acest tip de cancer de piele este vindecabil dacă este surprins la stadiul unu de dezvoltare maximum stadiul doi, după aceea nu se mai poate face nimic”, ne-a avertizat medicul Daniel Pohoaţă.

Aşadar, să avem mare grijă! Mergem la mare şi, pe fondul crizei de timp, avem tendinţa să ne expunem corpul sub razele de soare excesiv şi la ore când intensitatea razelor solare este maximă şi periculoasă pentru piele.

Medicul dermatolog Daniel Pohoaţă ne spune că nu trebuie să trăim sub spectrul drobului de sare aflat deasupra capului care se poate prăbuşi oricând peste noi, dar trebuie să fim atenţi, să respectăm sfaturile şi indicaţiile medicilor.

„Nu toată lumea care suferă arsuri la plajă face cancer de piele, dar să avem mare grijă, riscul este foarte mare. Să stăm la plajă, dar să nu ne ardem pielea. La primele semne trebuie deja să luăm măsuri, să ne expunem puţin sau să renunţăm. Să nu uităm să mergem la plajă dimineaţa, până în ora 10:30, sub nici formă după ora 11:00! Mi se rupe inima când văd vara la televizor că la ora 12:00 plaja este plină de oameni. Este un act de inconştienţă”.

Aflăm de la doctorul Pohoaţă că nici umbrela sau tricoul nu ne scapă de razele de soare. Evident, efectul este uşor atenuat, dar nu dispare.

„Să fim atenţi. În momentul în care apare ceva pe piele, o aluniţă care şi-a schimbat forma, culoarea, pe care începi să o simţi, care a crescut, să mergem neîntârziat la medic”.

Un alt sfat de care musai trebuie să ţinem cont. Nu facem plajă înainte de a ne acoperi pielea cu un strat de cremă fotoprotectoare.

„Dar, asta nu înseamnă că ne-am uns cu cremă după care putem să dormim pe plajă. Unele creme sunt hidrosolubile şi atunci, de câte ori intrăm în apă, pierdem factorul protecţie şi trebuie să o refacem. Mare atenţie, trebuie să ne procurăm cremele de protecţie de la farmacii, din magazine specializate. Pentru o mai bună siguranţă, este indicat, înainte de a pleca în concediu, să trecem pe la medicul dermatolog pentru recomandările specializate, adică, cât să ne expunem la soare, între ce ore, ce creme să folosim în funcţie de tipul de piele pe care îl avem”.

Pentru programări la Hymarco Clinque Târgovişte sunaţi la numerele de telefon 0374.903.000 ori 0740.104.000 sau folosiţi adresa de e-mail hymarco2012@yahoo.com.

Adaugă un Comentariu

*