Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » ECONOMIE » INFO UTIL: Suspendarea ratelor, o măsură ideală în procesele pe clauze abuzive

INFO UTIL: Suspendarea ratelor, o măsură ideală în procesele pe clauze abuzive 

Foto: mondonews.ro

Avocatul Marius Coltuc răspunde astăzi unei întrebări care stă pe buzele tuturor românilor care au rate în franci elveţieni şi se gândesc să deschidă băncii proces pe clauze abuzive: Cu ce mă ajută să suspend ratele la credit dacă după proces plătesc dublu? Concepţia este total greşită, ne spune acesta.

„Dacă obţin pe calea ordonanţei preşedinţiale suspendarea plăţii ratelor cât timp se judecă (1,5 ani), după acest termen, nu vor fi obligaţi să plătescă o rată dublă. De ce? Pentru că dispoziţiile din Codul Civil obligă banca să încaseze rata normal după terminarea procesului sau să realizeze compensaţia, întrucât termenul de graţie acordat pentru plata uneia dintre datorii nu împiedică efectuarea compensaţiei”, explică avocatul Marius Coltuc.

Cu alte cuvinte, este ideal să obţineţi suspendarea plăţii ratelor cât timp vă judecaţi pe fondul cauzei pe clauze abuzive. Nu veţi fi obligaţi la rate mai mari după, ci dimpotrivă banca va fi obligată să procedeze la compensaţia convenţională.

CITEŞTE ŞI: „Cum îţi poţi suspenda plata ratelor la creditele în franci elveţieni până la judecarea cauzei pe fond”

Cum se obţine hotărârea pe ordonanţa preşedinţială?

Ordonanta presedintiala este o procedura speciala, in temeiul careia
instanta de judecata poate dispune masuri vremelnice, in cazuri urgente, pentru:
– pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere;
– prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara;
– inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca o asemenea cerere?

Conditiile de admisibilitate a cererii de ordonanta presedintială sunt urmatoarele:
– Urgenta masurii solicitate. Aceasta va fi apreciata de catre instanta in raport cu situatia existenta in momentul judecarii cererii de ordonanta presedintiala.
– Nesoluţionarea (neprejudecarea) fondului cauzei. Aceasta inseamna ca masura luata sa nu prejudece fondul dreptului. In solutionarea unei cereri de ordonanta presedintială, instanta nu analizeaza fondul dreptului discutat de parţi. In literatura de specialitate, aceasta conditie mai este exprimata si prin ideea de “pipaire a fondului”, judecatorul verificand de partea cui este aparenta dreptului.
– Vremelnicia măsurii. Dupa cum s-a aratat mai sus, prin intermediul acestei proceduri nu pot fi luate masuri definitive care sa rezolve in fond litigiul dintre parti. Partea nemultumita de măsura luata prin ordonanta are posibilitatea de a se adresa instantei, pe calea dreptului comun.

„De regula, masurile dispuse pe calea ordonantei presedintiale sunt limitate in timp, pana la solutionarea pe fond a cauzei, dar exista
posibilitatea ca acestea sa ramana definitive si irevocabile, daca partile nu mai urmeaza calea dreptului comun”, precuzează avocatul Coltuc.

In ce situatii se poate folosi ordonanta presedintiala?

In practica judiciara, in mod frecvent se recurge la procedura speciala a ordonantei presedintiale:
– in materia raporturilor de familie;
– in materia raporturilor de vecinatate si de proprietate;
– in materia raporturilor locative;
– in materia executarii silite, problema ratelor la banci.

Adaugă un Comentariu

*