Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 29, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » INFO UTIL: Taxa auto 2015 poate fi recuperată în instanţă! Legislaţia are multe hibe

INFO UTIL: Taxa auto 2015 poate fi recuperată în instanţă! Legislaţia are multe hibe 

trafic alexandria 1

Actul normativ care a introdus timbrul de mediu le dă mari bătăi de cap românilor. Din această cauză, tot mai mulţi proprietari de autoturisme iau calea instanţelor, cerând să li se dea banii înapoi, pentru că legea are hibe. În această situaţie se poate vorbi despre un nou val de procese împotriva statului. Însă, care este, cu adevărat, rata de câştig a unui astfel de proces?  Pe rolul diferitelor instanţe au fost înregistrate şi câştigate deja zeci de procese în care s-a cerut returnarea timbrului de mediu sau evitarea plăţii acestuia. Multitudinea proceselor câştigate ar putea obliga Guvernul să regândească modalitatea de calcul a timbrului de mediu.

În multe dintre motivările instanţelor se subliniază faptul că niciun stat membru al UE nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică direct sau indirect produselor similare. De asemenea, niciun stat membru al UE nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze, direct sau indirect, alte sectoare de producţie.

OUG nr. 9/2013 prevede că timbrul de mediu este plătit o singură dată, atunci când:
– un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România;
– când un autoturism este reintrodus în parcul auto naţional, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului;
– pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;
– pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata unei
taxe de poluare/de înmatriculare. Timbrul de mediu în această situaţie va fi achitat tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

„Din păcate nu este o practică unitară şi depinde de la judeţ la judeţ şi, mai nou, de la judecător la judecător. Şansele sunt de 75%. Avem procese deja câştigate, însă trebuie să ne judecăm. Oamenii sunt din ce în ce mai reticenţi, iar taxa de timbru s-a mărit. Cei care au plătit o sumă mare de bani au mai mult curaj, însă cei care au sume mici de bani nu prea mai vor să conteste. Clar este o problemă cu legea, dat fiind faptul că există un bun care nu poate fi folosit”, explică avocatul Marius Coltuc.

Adaugă un Comentariu

*