Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, februarie 26, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » INFO UTIL: Totul despre taxe și impozite la pariuri sportive online (P)

INFO UTIL: Totul despre taxe și impozite la pariuri sportive online (P) 

pariuri

Nu țin cu ursul, dar chiar nu înțeleg revolta celor care aud că au de plătit impozit pentru ce câștigă la pariuri la agenții online. Ok, sunt multe inechități în societate. Cadrele didactice nu plătesc impozit pentru veniturile din meditații. Lăutarii nu plătesc impozit pentru banii primiți la paranghelii. Dacă sunt „fără număr”, de unde să știe ANAF-ul cât să le ceară? Statul lucrează cu sume concrete.

Statul află oricum cât câștigi

Din păcate pentru pariori, toate câștigurile sunt înregistrate de operatorii de jocuri de noroc și transmise către Fisc. Dacă ai o retragere de 100 de lei sau mai multe într-un an, Statul va afla chiar dacă tu nu vei declara. Veniturile din pariuri online se impozitează de anul trecut, de când s-a modificat Codul Fiscal.
A fost o hotărâre care trebuia luată demult, dacă acceptăm faptul că suntem datori să cotizăm la stat pentru orice am câștiga în viața asta. Vă dați seama câți bani a ratat bugetul țării doar în ultimii cinci ani? O paranteză răutăcioasă: vă dați seama câți bani se puteau duce spre contracte cu dedicație?

pariuri 1

Cote decente de impozitare

În industria pariurilor se învârt foarte mulți bani, iar pariori sunt din ce în ce mai mulți. Măsura legislativă a avut decența ei. Cotele de impozitate sunt oarecum simbolice. Veniturile din alte activități sunt taxate mai drastic. Iată cât vei avea de plătit la anul pentru câștigurile din 2016:
– 1% din câștig pentru fiecare retragere până la 66.750 de lei;
– 667.5 de lei plus 16% din câștig pentru ce depăşeşte suma de 66.750 de lei, pentru fiecare retragere între 66.751 de lei şi 445.000 de lei;
– 61.187.5 de lei plus 25% din câștig pentru ce depăşeşte suma de 445.000, pentru fiecare retragere de peste 445.000 RON de lei.

Un câștig mare e egal cu două mai mici

Atenție! Se impozitează fiecare retragere în parte. În fericitul caz în care ai de scos 80.000 de lei într-un an, nu o să fii fraier și să îi retragi pe toți deodată, ca să plătești impozit 667 de lei, plus 16% din 13.250, adică 2.120 de lei, în total 2.787 de lei. Dacă retragi 40.000 de lei și 40.000 de lei, plătești impozit 400 plus 400, adică 800 de lei. Corectează-mă dacă greșesc!

pariuri 2
Cum completezi Declarația 200

Așa cum spuneam, veniturile obținute în acest an trebuie declarate până la data de 25 mai 2017, prin depunerea la ANAF a Declarației 200. Completezi o rubrică pentru fiecare retragere în parte, deci încearcă să ai cât mai puține retrageri peste an. Îngrijorează-te doar pentru coada de la sediul administrației fiscale.

Formularul poate fi descărcat aici și se completează foarte simplu. Ai mai întâi o rubrică în care treci anul în care ai înregistrat veniturile și datele personale (nume, inițiala tatălui, prenume, cod numeric personal, adresa, date de contact, cont bancar). Treci apoi la secțiunea a doua, unde, la punctul 4, alegi venituri din jocuri de noroc. La punctul 10, scrii denumirea firmei organizatorului jocurilor de noroc, așa cum este afișată pe site-ul ONJN. La punctul 11, treci codul de identificare fiscală al firmei organizatorului jocurilor de noroc, pe care ar trebui să îl primești pe email de la acesta, o dată cu informarea despre veniturile realizate în anul precedent. În fine, la secțiunea venit net/ câștig net anual, completezi doar la punctul 1. Venit brut. Acolo treci suma retrasă.

Ce se întâmplă dacă nu declari?

pariuri 3Ce se întâmplă dacă nu depui Declarația 200? Impozit tot vei avea de plătit, pe baza datelor primite de ANAF de la casele de pariuri la care joci. În plus, vei fi amendat pentru nedeclararea veniturilor.

Dacă ești începător într-ale pariurilor, îți recomand să răsfoiești acest ghid, care te va îndruma pas cu pas în ceea ce privește începerea carierei tale de parior: https://pariurix.com/agentii/betfair/primul-pariu.

Au și bookmakerii taxele lor

Poți privi impozitul ca o taxă pe retragere. Unii operatori de jocuri de noroc impun propriile taxe, dar la depunere. Acestea sunt prevăzute în regulament pentru anumite instrumente prin care alimentezi contul. De exemplu, dacă depui prin card bancar, bookmakerul reține 2,5% din sumă.

Adaugă un Comentariu

*