Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, octombrie 17, 2021
Sunteți Aici Home » INFO UTIL » INFO UTIL: Tu ştii cum poţi beneficia de prestaţii familiale în statele UE?

INFO UTIL: Tu ştii cum poţi beneficia de prestaţii familiale în statele UE? 

mihai toni ciprian - ajpis 1

România a fost plasată într-o statistică internaţională pe locul doi, după Siria, la capitolul migraţia populaţiei. În jur de 200 de persoane ies zilnic din ţară, în căutarea unei vieţi mai bune.

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Prestaţii Sociale Dâmboviţa, Mihai Toni Ciprian, românii care realizează venituri profesionale într-un stat membru al Uniunii Europene au dreptul să primească prestaţii sociale (alocaţii de stat pentru copii, alocaţii de creştere a copilului), inclusiv pentru membrii familiei sale, chiar şi în situaţia în care aceştia au rămas acasă.

În acest sens, lucrătorul migrant se va adresa cu cerere instituţiei abilitate din ţara în care lucrează, având asupra sa actele de identitate şi, în cazul în care celălalt părinte lucrează în România, adeverinţa cu veniturile realizate în perioada specificată. Formularele specifice vor fi transmise în România, la Agenţia de Prestaţii Sociale din judeţul de domiciliu, care le va completa şi apoi le va returna, spre a se emite decizia de punere în plată. Potrivit legislaţiei europene, termenul de soluţionare este de 60 de zile, având în vedere perioada de timp necesară pentru corespondenţa între instituţiile din cele două ţări.

La AJPIS Dâmboviţa, spune directorul Mihai Toni Ciprian, s-a stabilit ca funcţionarii să proceseze formuralele europene, ceea ce presupune şi un schimb de inform aţii cu AJOFM, Casa de Pensii, ITM, ANAF şi Serviciul de Evidenţă a Pwersoanei, în termen de maximum 7 zile de la momentul primirii, astfel încât beneficiarii să poată obţine alocaţiile pentru copii cât mai repede.

„În 2017, AJPIS Dâmboviţa a răspuns la 880 de formulare europene transmise de către instituţii din state m embre ale Uniunii Europene. Cele mai multe au provenit din Germania, Belgia şi Italia. De asemen ea, instituţia noastră a transmis 345 de formulare pentru solicitare de informaţii, majoritatea pentru Spania şi Italia”, ne-a declarat Mihai Toni Ciprian – director AJPIS Dâmboviţa.

În cazul persoanelor care revin în ţară şi nu beneficiază de alocaţie de stat pentru copii, dosarul se va depune la Primăria de domiciliu. Dacă alocaţia de stat a fost suspendată vor solicita reluarea acesteia la AJPIS. Dosarul sau cererea pentru obţinerea beneficiilor familiale pentru solicitanţii care au sau au avut calitatea de lucrător migrant, va fi însotit de documentele de identitate, documente care să ateste adresa din celălalt stat membru UE precum şi numărul de asigurare din acel stat. AJPIS primeşte dosarul de la Primărie sau cererea, verifică documentele în sistemul informatic SAFIR precum şi la alte instituţii abilitate din România (CJPP, ITM, AJOFM, ANAF etc.) şi emite formular european pentru a solicita informaţii din statele UE. Beneficiarul poate depune la dosar documente care atestă perioada în care a beneficiat de alocaţii de stat emise de către instituţia competentă din statul în care a lucrat.

Adaugă un Comentariu

*