Știri, Muntenia-Sud, România|luni, septembrie 20, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » INFO UTIL: Cum produci legal ţuică şi rachiuri în propria gospodărie? GHID PRACTIC

INFO UTIL: Cum produci legal ţuică şi rachiuri în propria gospodărie? GHID PRACTIC 

FOTO ARHIVĂ

Poţi sau nu să fabrici ţuică în gospodăria proprie? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun ţăranii din Dâmboviţa după ce au aflat că, luna trecută, a fost prăpăd în comuna Tătărani, unde au descins sute de poliţişti. Oamenii legii au efectuat percheziţii în 30 de gospodării, la persoane despre care aveau informaţii că produc şi comercializează alcool. De atunci, în satele de pe Valea Dâmboviţei nu se mai discută despre altceva. Fiecare îşi dă cu părerea, înjură, critică statul, pe deputaţi, pe senatori, partidele politice şi tot aşa. Ba, chiar s-au decis să-şi taie pomii fructiferi, că, în aceste condiţii, nu au de ce să se mai chinuie. La ce să culegi mere şi prune, dacă n-ai voie să le transformi în ţuică? Ce să faci cu fructele? Să le ţii până se strică?

Pentru a veni în sprijinul pomicultorilor, publicaţia noastră vă prezintă, în materialul de faţă, paşii de urmat pentru a produce legal ţuică şi rachiuri. Atenţie! Asta nu înseamnă că aveţi şi dreptul să le vindeţi! Când vine vorba de comercializare, lucrurile se complică.

Pasul I
Potrivit Codului Fiscal şi normelor metodologice de aplicare, persoanele fizice care deţin instalaţii tip alambic trebuie să le înregistreze la autoritatea vamală teritorială, altfel sunt în afara legii şi riscă sancţiuni dacă fabrică ţuică şi rachiuri. Procedura de înregistrare la Biroul Vamal este simplă. Gospodarul completează o cerere-tip, căreia îi ataşează dovada că are în proprietate livezi de pomi fructiferi şi suprafeţe viticole (adeverinţă emisă de Primărie). Atenţie! Îndeplinirea acestei formalităţi nu înseamnă că veţi fi puşi automat să plătiţi acciză către stat, ci doar atunci când veţi produce ţuică şi rachiuri.

Pasul II
Aţi avut un an bun. Aţi cules fructele, le-aţi lăsat la fermentat şi, acum, a venit timpul să puneţi în funcţiune căzănelul de fabricat ţuică şi rachiuri. Potrivit legislaţiei, trebuie să transmiteţi către Biroul Vamal, personal sau prin fax, (Vezi aici datele de contact ale biroiurilor vamale), o notificare privind perioada în care veţi produce şi cantitatea estimată a se obţine. Atenţie! Fiecare gospodărie individuală care are un cazan înregistrat trebuie să deţină şi un mijloc legal pentru măsurarea concentraţiei alcoolice.

Pasul III
Aţi terminat de fabricat ţuica. Legea vă obligă ca, în termen de trei zile, să solicitaţi la Biroul Vamal să vă calculeze acciza datorată statului. În acest sens, veţi completa o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la cantitatea de ţuică obţinută şi concentraţia alcoolică. Potrivit acesteia, vi se va emite decizie de impunere. Suma stabilită va trebui plătită până la data de 25 a lunii imediat următoare celei în care aţi finalizat procesul de producţie. Banii se achită la Biroul Vamal. Atenţie! Cazanele de fabricat ţuică şi rachiuri din gospodăriile individuale nu se mai sigilează şi resigilează de fiecare dacă când produci. Trebuie doar să îndepliniţi procedura de notificare şi solicitare calcul acciză.

PASUL IV
Gospodăriile individuale care nu deţin cazane proprii pentru fabricarea ţuicii şi rachiurilor pot să-şi distileze fructele în regim de prestări servicii, însă nu la vecinul care are un alambic înregistrat la Biroul Vamal, ci într-un antrepozit fiscal autorizat. În acest caz, pe lângă acciză, se va achita şi contravaloarea prestării de serviciu. La preluarea produselor, gospodarul trebuie să primească de la antrepozitul fiscal un aviz de însoţire a mărfii cu menţiunea “accize percepute”.

Cum se calculează acciza?
Gospodăriile individuale beneficiază, potrivit Codului Fiscal, de o reducere de 50% a cuantumului accizei, pentru 50 de litri de alcool pur anual. Atenţie! 50 de litri de alcool pur nu echivalează cu 50 de litri de ţuică sau rachiu. Spre exemplu, 50 de litri de ţuică de 25 de grade echivalează cu 12,5 litri de alcool pur, iar 50 de litri de ţuică de 30 de grade înseamnă, din punct de vedere fiscal, 15 litri de alcool pur. Atenţie! Dacă gospodăria individuală nu declară cantitatea de ţuică obţinută şi nu solicită calculul accizei în trei zile de la finalizarea procesului de producţie, Biroul Vamal stabileşte cuantumul accizei datorate în urma verificărilor efectuate.

Care este cuantumul accizei?
În acest moment, cuantumul accizei este 3.306,98 lei/hectolitru alcool pur, adică 33,07 lei per litru de alcool pur. Cum am precizat anterior, anual, o gospodărie individuală beneficiază de o reducere de 50% pentru primii 50 de litri de alcool pur produşi, ceea ce înseamnă 16,53 lei/litru în loc de 33,07 lei/litru. Cu alte cuvinte, dacă ai fabricat ţuică de 25 de grade, vei plăti 826,75 lei acciză pentru 200 de litri (echivalent 50 de litri de alcool pur), adică 4,13 lei/litru. În cazul ţuicii de 30 de grade, vei plăti 826,75 lei acciză pentru 167 de litri (echivalent 50 de litri de alcool pur), adică 4,95 lei/litru. Cuantumul accizei se va dubla pentru cantităţile ce depăşesc echivalentul a 50 de litri de alcool pur. Atenţie! Calculele efectuate de publicaţia noastră sunt cu titlu de exemplu. Cuantumul exact al accizei îl stabileşte Biroul Vamal, în conformitate cu declaraţia dumneavoastră privind cantităţile produse şi concentraţia alcoolică.

Cum pot vinde ţuică şi rachiuri?
O gospodărie individuală nu poate vinde ţuica şi rachiul produs. Pentru comercializarea acestor produse, trebuie să te autorizezi ca antrepozit fiscal. În judeţul Dâmboviţa, sunt trei astfel de unităţi: una la Bezdead şi două pe Valea Dâmboviţei.

2 Răspunsuri la INFO UTIL: Cum produci legal ţuică şi rachiuri în propria gospodărie? GHID PRACTIC

  1. Oncescu

    Este o tâmpenie! Țuică ar trebui vândută pe carnetul de producător, la fel și sucul de mere…nici măcar sucul nu se trece pe carnet în condițiile în care dacă citești scrie clar ca se poate trece fructe ,legume, sucuri etc… . Facem produs din materie prima proprie . Eu m.am autorizat la un litru de țuică de 31 de grade plătești aproximativ 10 lei /litru … este hoție pe fata ..în condițiile în care asta este prețul de vânzare. Ăștia din conduceri s.au hotărât sa nenorocească. Nimeni cu ar zice sa nu plătim dar sa plătim o acciza acceptabila și sa putem sa o comercializa… degeaba plătim și accize pai ce sa facem cu ea dacă nu o putem vinde. Dacă nu se va rezolva ceva cat mai curând eu am discutata cu producători și o sa ieșim în strada. O sa blocam cu tractoare și utilaje toată intrările în orașul Târgoviște sa se blocheze traficul dinspre Câmpulung, Brașov București și Pitești pina o sa se rezolve ceva… în asemenea condiții chiar nu se mai poate!

     
  2. Nea cucu

    Ce gunoi de lege. Statul dicteaza asa din pula de cal ca litru de alcol sa fie 33 lei. Deci e ca si cand eu vin bag mana la tine in buzunar si sterpelesc 33 lei pe fiecare litru. Nu fac nimic – doar fur asa ca doar mi se cuvine. Statul nu face nimic sa justifice un asemenea furt. Nu exista nici o diferenta intre alcool si orice alt bun produs intro gospodarie. Daca produci prumb sau gem de pruna se ia impozitul care se ia. Bun nui problema. Dar de ce pula calului sa impozitezi alcoolul asa de mult? Ca sa futi romanul in cur binenteles. Sa vina stainii si sa vanda in lidl si kaufland si noi sa stam pe tusa. La fel trebuie sa nu fie nici o diferenta la modul de taxare. Gunoi da tara. Mars drecu.

     

Adaugă un Comentariu

*