Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, august 5, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » INIŢIATIVĂ: Iubesc munţii şi îi promovează de la înălţime, în fiecare duminică!

INIŢIATIVĂ: Iubesc munţii şi îi promovează de la înălţime, în fiecare duminică! 

expeditie bucegi 2

În acest week-end, când majoritatea oamenilor au urcat în Bucegi pentru a participa la manifestările prilejuite de padin a fest, montaniarzii dâmboviţeni grupați în jurul Asociației Chindia Jurasic Park și ai Asociației Ecologice Floare de Colț, au căutat liniştea naturii pe Valea Vânturişului, nume pe care îl ia Valea Dorului, după ce trece prin canionul îngust, dintre Colții lui Barbeș – Vârful cu Dor (stânga) și culmea prelungă a muntelui Vânturiș (dreapta). Aşa cum ne-am obişnuit deja, iniţiativa vizează promovarea turistică a munţilor României. Duminica trecută, aceşti neobosiţi călători au parcurs Valea Albă, un traseu nemarcat care desparte culmea Caraimanului de culmea Coștilei.

expeditie bucegi 1

„Gruparea s-a făcut, ca de obicei, la Fieni, la Șipot, iar deplasarea s-a efectuat cu maşini proprii până la Căminul Alpin din Bușteni (altitudine 925 m). După ajustarea echipamentului, s-a plecat în șir indian pe poteca marcată cu “triunghi roșu” care face legătura între Căminul Alpin și Pichetul Roșu, cu trecere prin Poiana Coștilei. După aproximativ 30 de minute s-a intrat pe un vechi marcaj (“triunghi galben”) ce merge atât spre Refugiul Coștila, cât și spre fostul Refugiu din Valea Albă. Se urcă susținut un pinten împădurit, apoi se ajunge, după aproximativ 90 de minute, în celebra poiană “La Verdeață” (aproximativ 1400 m, altitudine), loc de amplasare, de către alpiniști, a corturilor, cu riscul, cunoscut şi asumat, de a fi vizitați noaptea de un urs “gunoier” care vine prin zonă să se aprovizioneze.

Aici începe ascensiunea propriu-zisă a văii urcând, din piatră-n piatră, pe valea erodată, de-a lungul vremii, de ghețari și de bolovanii dislocați de ei. Vremea este frumoasă, însorită, iar sus pe creastă se plimbă nori albi, de vreme bună. Pe vale mai urcă și alte grupuri şi la prima oră este relativ forfotă. Pentru siguranța fiecăruia dintre noi, ne punem căștile de protecție și de împărțim pe grupe, pentru a ne putea ajuta în zonele mai grele și a nu fi expuși în cazul dislocărilor de pietre.

expeditie bucegi 4

O porțiune mai grea este în dreptul unui ghețar, lung de circa 100 de metri, dar, cu asigurare, se trece cu brio și acest mic obstacol. Urmează o nouă porțiune de vale aridă, apoi se ajunge la “Săritoarea Cârnului”, o uriașă stâncă ce blochează accesul normal pe vale. Se găsesc însă soluții sigure de depășie și a acesteia, iar după aproximativ 6 ore de ascensiune, de escaladă tehnică, putem spune, se ajunge la Brâul Văii Albe (aproximativ 2100 m, altitudine). Aici se face regruparea și se decide varianta de întoarcere: pe “Brâul Mare al Coștilei”, cu coborâre pe Brâna Aeriană (mai scurt, dar mai tehnic) sau pe Brâul Văii Albe – Șaua Caraimanului (Crucea Caraimanului) – Brâna Caraimanului – Valea Jepilor. Se optează pentru a doua variantă, la fel de frumoasă ca și prima, dar mai oportună pentru forțele unor oameni care urcaseră deja peste 1300 m diferență de nivel în 6-7 ore de ascensiune”, ne-a relatat Nicolae Posta – președinte Chindia Jurasic Park.

Foto:  Asociația Ecologică Floare de Colț

expeditie bucegi 3

Adaugă un Comentariu

*