Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, februarie 1, 2023
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » INIŢIATIVĂ: Lt. col. american Henry Watkins Anderson merită omagiat măcar printr-un nume de stradă!

INIŢIATIVĂ: Lt. col. american Henry Watkins Anderson merită omagiat măcar printr-un nume de stradă! 

Sursa foto: www.cyd.ro / www.findagrave.co

Asociaţia Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România (AUPRCR) propune Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Iaşi să atribuie, în cadrul „Programului Centenar”, unei străzi din zona centrală a oraşului sau din apropierea viitorului parc al prieteniei româno-americane „Woodrow Wilson” numele lt. col. Henry Watkins Anderson, cel care a înfiinţat şi coordonat Comisia Crucii Roşii Americane pentru România, care şi-a desfăşurat activitatea pe întreg teritoriul României Mari. Sute de mii de civili și militari români au beneficiat, astfel, de generosul ajutor umanitar oferit de Crucea Roșie Americană în perioada 1917-1920.

„Rolul umanitar și moral al Misiunii Crucii Roșii Americane în perioada septembrie 1917 — martie 1918 a fost cu adevărat excepțional, contribuind în mare măsură, alături de personalul medical român, francez, britanic, rusesc și italian, la depășirea situației dramatice și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației și a armatei romane pe teritoriul rămas neocupat de Puterile Centrale.

La sfârșitul anului 1918, lt. col. Anderson, în calitate de șef al Comisiei Crucii Roșii Americane pentru Balcani, a înființat și coordonat cu succes și activitatea Comisiei ce și-a desfășurat activitatea pe întreg teritoriul României Mari.

Prin faptele de atunci și prin discursurile oficiale ținute ulterior, lt. col. Anderson a dovedit cu prisosință atașamentul său față de Regele Ferdinand, de Regina Maria și de poporul român.

Considerăm mai mult decât necesară emiterea în regim de urgență a unei Hotărâri de Consiliu Local care să omagieze, simbolic, eforturile neprecupețite ale întregului colectiv format din numeroși medici, asistente medicale și lucrători sociali americani care au venit în ajutorul României cu o sută de ani în urmă.

Respectiva decizie are și menirea de a consolida prietenia înfiripată între cele două țări aliate din timpul Primului Război Mondial, prietenie verificată și cu prilejul ajutorului primit din partea Crucii Roșii Americane după 30 de ani de la marea conflagrație mondială, în 1946, în urma dezastrului provocat de secetă, care a afectat cu precădere Moldova”, se arată într-un comunicat de presă remis de AUPRCR.

Din Comisia Crucii Roşii Americane pentru România a făcut parte şi maiorul medic Joseph Breckenridge Bayne, care s-a ocupat îndeaproape, spune publicistul Radu Petrescu-Muscel, secretarul general al Asociaţiei Urmaşilor Persecutaţilor Regimului Comunist din România, de spitalul din Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa.

Adaugă un Comentariu

*