Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 2, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » INIŢIATIVĂ: Mircea Diaconu învaţă autorităţile române să dezvolte teritoriul, folosindu-se de cultură

INIŢIATIVĂ: Mircea Diaconu învaţă autorităţile române să dezvolte teritoriul, folosindu-se de cultură 

dezbatere mircea diaconu 1

Europarlamentarul Mircea Diaconu s-a aflat astăzi la Târgovişte, unde a participat la o întâlnire cu autorităţile locale, având ca temă fondurile europene nerambursabile. Discuţiile s-au axat pe moştenirea culturală a românilor şi au vizat identificarea oportunităţilor de finanţare a proiectelor de punere în valoare a acestui patrimoniu incredibil.

„Noi, românii, nu mai ştim cine am fost. Este o dramă să-şi omori cetăţile, bisericile. Este o dramă să-ţi omori memoria. Avem un patrimoniu cultural incredibil, lăsat însă de izbelişte. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să visăm. Apoi, trebuie să ne facem temele acasă, să gândim un pachet, o reţea, şi vom avea şanse de finanţare. Rostul meu aici este să mişcăm roţile, să punem piatra de temelie acestui proiect. Oportunităţile de finanţare sunt uriaşe, dar nu se cunosc în România, fiindcă sistemul în România este dement”, a explicat Mircea Diaconu.

Arhitecţii, proiectanţii şi consultanţii prezenţi la discuţii s-au entuziasmat rapid şi au vorbit cu uşurinţă despre implementarea unor proiecte care ar putea aduce turişti cu duiumul în judeţele Argeş şi Dâmboviţa, dacă, spre exemplu, ar fi puse în valoare fostele capitale ale Ţării Româneşti: Târgovişte, Câmpulung şi Curtea de Argeş.

dezbatere mircea diaconu 2

Fără a încerca să le distrugă elanul, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu le-a cerut să i se prezinte o „foaie de parcurs” pentru că nu-şi doreşte să se mai obţină finanţare europeană nerambursabilă pentru proiecte care n-au nicio finalitate, aşa cum s-a întâmplat cu cele privind Zimbrăria Neagra, turismul balnear dâmboviţean şi protejarea râşilor şi a liliecilor din Bucegi.

„Vreau să ştiu exact ce trebuie făcut, de unde pornim, care sunt sursele de finanţare, altele decât cele pe care le ştiu eu, şi ce efort financiar şi uman trebuie din partea Consiliului Judeţean. Cu alte cuvinte, vreau o foaie de parcurs. Mă aveţi drept partener dacă-mi daţi aceste repere”, a precizat Adrian Ţuţuianu.

Întâlnirea iniţiată de europarlamentarul Mircea Diaconu a fost una cu finalitate. Se va constitui un grup de lucru care va merge în teritoriu pentru a identifica locurile ce merită vizitate şi a culege poveştile şi legendele legate de acestea, după care le vor „lega” într-un circuit cultural-turistic, vor scrie proiecte şi le vor implementa cu fonduri europene nerambursabile.

„Obiectivele culturale şi istorice trebuie puse în reţea. Monumentele fără viaţă, fără o poveste nu sunt atractive pentru turişti. Dacă ştim să spunem povestea, oamenii vor veni”, a punctat Cătălina Preda – arhitect, expert în cadrul Ministerului Culturii.

Cu alte cuvinte, trebuie să învăţăm să dezvoltăm un teritoriu prin cultură. Prin urmare, europarlamentarul Mircea Diaconu va continua să organizeze, periodic, astfel de dezbateri în toate „punctele patrimoniale cheie” ale României.

Adaugă un Comentariu

*