Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 19, 2018
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » INIŢIATIVĂ: Primăria Titu face demersuri pentru schimbarea legii, să poată reabilita blocurile ANL!

INIŢIATIVĂ: Primăria Titu face demersuri pentru schimbarea legii, să poată reabilita blocurile ANL! 

traian niculae - primar titu

Administraţia de la Titu dovedeşte, sub conducerea primarului Traian Niculae, că răspunde rapid solicitărilor venite din partea locuitorilor oraşului. Sigur, nu se pot rezolva toate deodată, însă, uşor-uşor, lucrurile se schimbă radical. Ne oprim astăzi la zona de blocuri, până în urmă cu cinci ani un adevărat focar de infecţie. Subsolurile imobilelor erau inundate cu fecale, în apartamentele de la ultimul nivel ploua ca afară, terasele fiind deteriorate… Toate acestea ar fi fost şi astăzi la fel, dacă edilii nu ar fi iniţiat un program de investiţii care să cuprindă igienizarea subsolurilor şi construirea de acoperişuri. Primăria Titu este singura din judeţ care a derulat un astfel de proiect social. Mai mult, s-au alocat fonduri publice şi pentru reabilitarea termică a blocurilor, ultimele lucrări urmând să fie date la gata până la sfârşitul acestui an.

CITEŞTE ŞI: Titu va fi primul oraş din judeţul Dâmboviţa cu toate blocurile reabilitate termic

O problemă a rămas totuşi nerezolvată deocamdată – reabilitarea termică a blocurilor ANL, însă nu din vina edililor, care au demarat, din vara anului trecut, o serie de demersuri pentru schimbarea legislaţiei, deoarece nu permite astfel de lucrări din fonduri publice. În iulie 2016, situaţia a fost adusă la cunoştinţa Guvernului, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, care însă nu s-au pronunţat în vreun sens. Urmare acestui fapt, Primăria Titu a solicitat Asociaţiei Oraşelor din România să iniţieze un proiect legislativ prin care administratorul locuinţelor ANL să aibă posibilitatea legală de efectuare a lucrărilor de intervenţie de genul celor privind reabilitarea termică.

În prezent, starea blocurilor ANL din oraşul Titu, recepţionate în perioada 2001-2003, se prezintă astfel:
– Faţadele sunt deteriorate, necesitând lucrări de reparaţii, tencuieli exterioare, refacerea finisajelor prin aplicarea de tencuieli decorative;
– Tâmplăria exterioară este din lemn, nu asigură etanşeitatea şi confortul termic al apartamentelor, fapt pentru care se propune înlocuirea acestora cu tâmplărie tip PVC şi geam termopan;
– Învelitoarea de tip şarpanta cu tiglă necesită reparaţii;
– Locuinţele ANL sunt lipsite de izolaţie termică exterioară, deoarece la acea perioadă blocurile construite prin programul ANL, din proiectare, nu erau prevăzute cu izolare termică.

Potrivit viceprimarului Teodor Rădoi, sunt în această situaţie 150 de apartamente ANL, pentru care administraţia publică de la Titu ar demara procedura de reabilitare termică, însă legea nu permite! Conform OUG nr. 18/2009, „lucrările de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice se realizează pentru blocurile de locuinţe construite după proiecte elaborate până în anul 1990″. Edilul ne-a precizat că Primăria Titu va continua demersurile pentru modificarea actelor normative în vigoare şi, în final, să poată reabilita termic şi blocurile ANL.

adresa ANL Titu

Adaugă un Comentariu

*