Știri, Muntenia-Sud, România|marți, ianuarie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » INTENŢIE: Circulaţia autovehiculelor cu plată în Bucureşti, o nouă… „taxă de gropi”?

INTENŢIE: Circulaţia autovehiculelor cu plată în Bucureşti, o nouă… „taxă de gropi”? 

Sursa foto: www.blogman.ro

Se spune adeseori că Iadul ar fi pavat cu bune intenţii. Ultimele ştiri par să confirme realitatea acestei zicale populare, cel puţin în ceea ce priveşte intenţia declarată a „celor atotputernici” de a institui o nouă taxă privitoare la circulaţia „cu plată” a autovehiculelor în capitala României. Se preconizează ca autovehiculele să nu mai poată penetra în mândra capitală a Ţării decât după plata prealabilă a acestei noi taxe, diferenţiată atât în funcţie de sectorul respectiv, mai mult ori mai puţin central, cât şi de gradul de poluare al motorului.

Motivele declarate sunt reale, simple şi pot cuceri cu mare uşurinţă adeziunea majorităţii: pe de-o parte, reducerea poluării endemice a capitalei noastre, categorisită la un loc „fruntaş” în Europa în privinţa acestui grav inconvenient, iar pe de altă parte, fluidizarea circulaţiei.

Ambele intenţii sunt absolut lăudabile, întrucât corespund unor nevoi reale: cu toţii dorim să putem respira un aer cât mai curat cu putinţă, iar orele de… aşteptare în trafic – în condiţiile în care se circulă „ca melcul” – constituie un inconvenient extrem de dificil de suportat pentru oricine. La prima vedere, vorba românului, „toate bune şi frumoase”! De ce nu, dacă prin noua taxă se vor rezolva, ca prin farmec, toate aceste probleme?!?

Există însă şi un revers al medaliei: inconvenientele majore ale unei asemenea măsuri, dacă cumva ar fi instituită în pripă, fără nicio pregătire prealabilă serioasă, care constituie în mod obligatoriu „cheia succesului”: mă refer în mod expres la transportul în comun, absolut deficitar, la locurile de parcare, notoriu insuficiente, la cei ce muncesc pentru a trăi şi sunt obligaţi să se deplaseze în timp util, la cei care se duc la diferite spitale, la instituţii centrale, la cei ce locuiesc şi sunt nevoiţi să străbată Bucureştiul, la provincialii „rătăciţi” în această adevărată junglă urbană – şi lista este extrem de lungă, motiv pentru care vă invit să reflectaţi şi să o completaţi…

Detaliu îngrijorător: oricine va încălca această nouă regulă ar deveni imediat un contravenient „bun de plată” şi ar urma să fie sever sancţionat pecuniar, amendat de către vigilenta Poliţie Locală. Deci, orice conducător auto, ce din nevoie, neştiinţă ori neatenţie ar pătrunde chiar si câţiva metri într-un „sector cu plată” ori va parca greşit, „în catastrofă”, ar deveni un „vânat” privilegiat, iar amenzile ar umple visteriile, întotdeauna goale…

Să fie oare însăşi taxarea, dar şi sancţionarea bănească – şi implicit, crearea unor noi surse de venit – scopul „ascuns” al acestei măsuri (bună, dar vădit prematură)? Mi-e teamă că adevărul nu este tocmai clar, în măsura în care, spre exemplu, faimoasa „rovinietă” a fost (teoretic) instituită în vederea ameliorării reţelei de drumuri, a binelui public, însă fără efecte vizibile, fiind supranumită popular, pe drept cuvânt, „taxă de gropi”?

Avocat Vladimir Ţunţi ŞTEFĂNESCU

Adaugă un Comentariu

*