Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 5, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » INTERES: Locul unde au fost împuşcaţi soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu a adus la Târgovişte jurnalişti din toată lumea

INTERES: Locul unde au fost împuşcaţi soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu a adus la Târgovişte jurnalişti din toată lumea 

Foto: Mediafax

La Unitatea Militară 01417 din municipiul Târgovişte este deschisă expoziţia dedicată momentului din 25 decembrie 1989: “Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri Ferdinand I la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”. Inaugurarea a avut loc anul trecut, în luna septembrie, iar de la acel moment foarte multe televiziuni din străinătate au dorit să filmeze locul execuției pentru a face reportaje sau documentare.

„Luna aceasta, interesul a fost și mai mare datorită împlinirii celor 25 de ani de la Revoluția Română, punctul muzeal fiind vizitat de agenții mari de presă, dintre care amintim: Reuters, Associated Press, Helsingin Sanomat, A.R.D. , Al-Jazeera London, Al-Jazeera Serbia etc., interesate de modul în care regimul comunist din România a căzut, desfășurarea evenimentelor și de faptul că suntem singura țară din blocul comunist unde conducătorul a sfârșit prin a fi executat”, se arată într-un comunicat al Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.

Locaţia în care este găzduită expoziţia este clădirea fostei Şcoli de Cavalerie, respectiv fosta Unitate Militară 01417 din imediata apropiere a Gării de Sud, unde au fost amenajate mai multe spaţii care au avut legătură cu ultimele zile ale soţilor Ceauşescu. Este vorba despre sala în care au fost judecaţi, biroul comandantului unităţii – colonelul Andrei Kemenici, camera în care au petrecut ultimele zile şi, evident, locul execuţiei.

Adaugă un Comentariu

*