INTERVIU: Nicio dietă nu se poate aplica tuturor la fel! Nutriţionist Hymarco Clinique Târgovişte

Dr. Andreea Elena Căzănaru, de la Hymarco Clinique Târgovişte, specialist în medicină de familie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, a avut amabilitatea să ne răspundă la un set de întrebări prin care sperăm să-i ajutăm pe cititorii publicaţiei www.incomod-media.ro să prevină bolile de nutriţie, dar şi cum să acţioneze atunci când au deja astfel de probleme de sănătate.
Reporter: Doamnă doctor, vă rog să explicaţi pentru publicul larg ce înseamnă conceptul boli de nutriţie.
– Bolile de nutriţie se referă la un cumul de boli care afectează pe termen lung starea de bine, starea de sănătate, fără să doară în mod deosebit. Bolile de nutriţie sunt ţinute sub control mai degrabă prin prevenţie. La noi este un pic mai greu. Există numeroase proiecte demarate, s-a realizat, spre exemplu, şi un ghid al pacientului cu obezitate şi cu diabet zaharat. Teoretic, prevenţia trebuie să plece de la medicul de familie. Bine, depinde şi cât îşi doreşte şi pacientul. De multe ori, se reduce la a face nişte analize şi sfatul că ar trebui să mai slăbiţi, să nu mai mâncaţi atâta grăsime, că este colesterolul mare. În esenţă, bolile de nutriţie înseamnă o glicemie mare, grăsimi foarte crescute în sânge, o greutate mare, iar toate acestea reprezintă unul din principalii factori de risc cardio-vascular care există. În momentul în care ai o problemă legată de nutriţie, legată de un sindrom metabolic, riscul ca tu să dezvolţi un infarct se multiplică exponenţial.
Reporter: Au început românii să vină la nutriţionist?
– Oamenii vin la nutriţionist. Chiar am fost surprinsă să constat că în Târgovişte cererea a fost foarte mare. Eu, după patru ani de zile, am o grămadă de pacienţi noi sau care revin, pentru că, într-un fel, oamenii au tendinţa să se reîntoarcă la obiceiuri. Este greu să te organizezi pe plan alimentar. Este greu să faci mişcare constant. Sunt lucruri care ar trebui să facă parte din viaţa noastră de zi cu zi, dar nu prea reuşim să le implementăm.
Reporter: În general, când ajung oamenii la dumneavoastră? Când constată că au luat în greutate, că au probleme?
– Ajung pentru că nu se mai simt bine, pentru că obosesc sau pentru că-şi fac nişte analize şi descoperă că lucrurile nu stau foarte bine. Ficatul este gras, grăsimile în sânge sunt crescute, lucruri de genul acesta sau mai există o problemă, în sensul că greutatea împiedică femeile să rămână însărcinate. În ultimii 2 ani, foarte multe paciente au venit fiindcă au fost trimise de ginecolog întrucât aveau dificultăţi în a obţine o sarcină. Există o relaţie directă între fluxul de hormoni feminini şi ţesutul adipos care produce hormoni, dar împiedică ovulaţia. 10 kg în minus devine cumva elementul primar înainte de a da startul la analize complexe care presupun şi costuri financiare mari şi un efort susţinut.
Reporter: Oamenii, pentru a-şi acoperi tendinţa de a mânca nesănătos, obişnuiesc să spună că este foarte scump să ţină un regim alimentar. Costă într-adevăr foarte mult să ţii o dietă?
– Cred că este mai degrabă spre mit. Este foarte adevărat că este mult mai simplu să-ţi cumperi o merdenea sau doi covrigi, dar nu cred că te costă mai mult să-ţi faci nişte salată de vinete şi să mănânci două-trei felii de pâine, în loc de doi covrigi. Raportat la o zi întreagă, în condiţiile în care ar trebui să mănânci cât îi trebuie organismului tău şi nu la supraplin, volumul alimentar este obligatoriu ceva mai mic. Asta înseamnă că mănânci mai puţin şi, automat, costul poate să fie mai mic. Nu te obligă nimeni să mănânci doar carne sau doar avocado. Poţi să faci o dietă sănătoasă care să conţină alimente mai simple: fasole boabe, cartof, legumele pe care vara le ai într-o proporţie foarte mare şi ieftine. Deci, cât de scumpe să fie acestea? Pacienţii mei care s-au ocupat de chestia aceasta, adică au calculat, au constatat că nu i-a costat mai mult. Depinde ce pui în mâncare. Depinde ce alegi să mănânci.
Reporter: Cât de importantă este masa de dimineaţă?
– Încep prin a vă spune că am avut paciente care au afirmat că dacă mănâncă dimineaţa le este foame toată ziua şi atunci se chinuiau să nu mănânce nimic până la ora 16:00, bând cafea şi doar bând cafea, crezând că în varianta aceasta le este mai bine. Bun, dar de ce au venit la mine cu obezitate? Ar fi trebuit să fie totul foarte ok şi să se simtă foarte bine, să fie cu o greutate absolut normală pentru că mâncau maximum de două ori pe zi. Lucrurile nu stau chiar aşa. organismul, dimineaţa, este obosit la modul că nu mai are resurse. El este energic atunci când te trezeşti, activitatea lui este maximă în prima parte a zilei, dar nu are resurse deloc, fiindcă resursele energetice ale organismului sunt cele pe care i le asiguri. Dacă nu-i dai să mănânce, nu va avea de unde să-şi ia nutrienţi, nu are din ce să ruleze energia asta maximă pe care o are şi metabolismul tinde să scadă dacă îl hrăneşti inconstant. S-au făcut studii la copii din clasele I-IV, între cei care mâncau dimineaţa acasă şi cei care aveau o gustărică după ora 10:00, în pauza mare. Cei care mănâncă dimineaţa sunt mult mai atenţi la clasă şi răspundeau mai mult. Chiar şi la teste au avut rezultate ceva mai bune. Acum, spuneţi-mi dumneavoastră cât este de importantă masa de dimineaţă…
Reporter: Oamenii se întreabă adesea de ce se îngraşă, că au mâncat doar doi-trei covrigi pe zi?
– Se îngraşă din cauza faptului că nu este o alimentaţie echilibrată, ci una care duce către o singură direcţie: făină cu apă, cu sare şi cu zahăr, depinde ce calitate de covrig ai, dar nimeni nu a calculat niciodată să vadă că un covrig are echivalentul a cinci felii de pâine. Este ca şi cum aş mânca 15 felii de pâine. Dacă le înmulţesc cu gramajul, mănânc o franzelă practic. Mănânc 300 de grame de pâine goală. Ok, dar 300 de grame de pâine goală mâncată toată ziua pentru organism nu înseamnă deloc hrană. Mănânc covrigi, dar n-am vitamine, n-am minerale, n-am fibră suficientă, n-am niciun strop de antioxidant. Pe acestea de unde le iau? Din făină nu am cum! Celulele mele nu au cu ce să funcţioneze. Ele vor primi doar sursă de glucoză. Ceva de genul, am combustibil în maşină, dar nu am cheia la mine ca să o pornesc. Degeaba este plină de benzină, nu pleacă de pe loc! Ok, nu este nicio problemă, pot să mănânc un covrig pe săptămână, chiar doi, că poate fac parte din plăcerile unor persoane, dar de ce nu pot să mănânc doar unul şi să-mi iau două-trei fructe?
Reporter: Este neapărat nevoie să adunăm zi de zi caloriile, ca să reuşim să ne menţinem la o greutate acceptabilă?
– Eu nu fac diete cu calorii, spre exemplu. Pacienţii mei nu-şi măsoară caloriile niciodată. Nu mai fac lucrul ăsta de foarte mulţi ani, pentru că este greu, pentru că este mult mai important să ai diversitate în alimentaţie şi, atâta vreme cât alegi să mănânci fără să faci excese pe ideea de produse care ar însemna calorii multe odată, spre exemplu, aleg să mănânc prăjeli sau dulce, nu am de ce să-mi măsor caloriile. Este bine să alegem mâncarea gătită, acasă dacă se poate cu atât mai bine, ciorbe, salate, mâncare cu carne intermediar grasă. Este bine să aleg carne albă mai des decât carne roşie.
Reporter: Ce înseamnă carne albă şi carne roşie?
– Carnea albă înseamnă peşte alb. Există şi peşte roşu, cum este somonul. Înseamnă carne de curcan, de pasăre în general. Iepure mai înseamnă. Carnea roşie, de obicei, este carnea de vită, de porc, carne de miel, o carne mai greu digerabilă. dar este o carne care are şi plusuri. Spre exemplu este mai bogată în fier şi atunci nu este cea mai bună soluţie să o excluzi complet. Nici măcar dacă ai colesterolul foarte mare!
Reporter: Când trebuie să-ţi pui probleme în legătură cu greutatea?
– În momentul în care circumferinţa abdominală tinde să crească. În momentul în care constaţi că ai o cămaşă şi te strânge în zona abdomenului, atunci este o problemă. În momentul în care, chiar şi dacă ţi-ai depăşit o singură măsură la haine, probabil că ar fi ok să-ţi tragi un semnal de alarmă, pentru că, dacă aştepţi să schimbi două-trei mărimi la haine, deja lucrurile sunt mult mai grave.
Reporter: Şi, totuşi, există persoane care spun că este normal să te îngraşi odată cu înaintarea în vârstă…
– Conformaţia se modifică, ok, dar poţi să te uiţi în oglindă şi să vezi diferenţa. Contează foarte mult unde depistezi grăsime, pentru că sindromul metabolic presupune că se adună un ţesut adipos preponderent în zona de talie. În momentul în care se abdomenul se schimbă, este o problemă. Cu cât te gândeşti mai devreme ce trebuie să faci să îmbunătăţeşti ceva din stilul tău de viaţă, cu atât mai bine. În mod normal, odată cu trecerea anilor, ar trebui să ne mişcăm un pic mai mult, să creştem frecvenţa mersului pe jos şi să nu ne gândim că avem nevoie de mai multă mâncare. Dacă faci doar atâta lucru, poţi să zici că măcar pui puţină pauză la a te îngrăşa.
Reporter: Spuneaţi la început că nutriţia înseamnă de fapt prevenţie. Cât de des ar trebui să vină o persoană la nutriţionist?
– Ca discuţie despre stil de viaţă sănătos, oamenii ar trebui să vină atunci când simt nevoia şi să revină atunci când îşi reiau o parte din obiceiuri. Nu este o regulă de câte ori să vii la nutriţionist, dar este ceva care poate să te ajute. Am părinţi care au venit pentru că, brusc, copiii lor s-au hotărât, după ce au citit pe internet, că este mai bine să nu mănânce carne, peşte, brânză, ouă. Ca atare, la 15 ani, în perioadă plină de creştere, renunţă la unele alimente. Când vezi că nu-ţi creşte copilul sau că are tendinţa să devină din ce în ce mai pufos, este bine să discuţi, ca părinte, cu un nutriţionist. Un copil sănătos nu este obligatoriu un copil pufos, ci un copil activ.
Reporter: Şi, totuşi, foarte mulţi părinţi tind să-şi imagineze că un copil este sănătos cu cât este mai gras, mai ales cei sub 1 an…
– Greutatea de la 1 an nu este relevantă. Greutatea devine relevadă după vârsta de 3 ani. Copiii care iau în greutate pe la 5-6-7 ani ajung să aibă probleme şi când sunt adolescenţi. Din experienţă, aceea este perioada când copiii încep să ia în greutate.
Reporter: Ce găsesc pacienţii la Cabinetul de Nutriţie de la Hymarco Clinique Târgovişte?
– În primul rând, avem cum să demonstrăm că există o problemă de greutate. Avem un cântar care măsoară procentele de ţesut adipos, măsoară procentul de masă musculară, procentul de apă şi grăsimea intra-abdominală. Este vorba despre un cântar complex, de ultimă generaţie, care, pe baza datelor tale antropometrice – greutate, vârstă, sex, înălţime – îţi face un calcul cam pe unde eşti. Trebuie doar să-l atingi cu mâinile şi cu tălpile goale. Toate datele furnizate reprezintă baza de start. Din experienţă, am constatat spre exemplu că, dacă omul vine fără analize şi acest cântar arată că are o grăsime viscerală în cantitate mare, clar că are un ficat gras şi obosit şi, de obicei, când aduce analizele, la a doua şedinţă, se confirmă în peste 90% din cazuri. Dacă nu a venit cu analize, după ce pacientul se urcă pe acest cântar, pot să-i recomand ce set de analize să facă, raportat şi la discuţia liberă pe care o purtăm. Încercăm să vedem exact care îi este stilul de viaţă, stilul alimentar, ca să putem să lucrăm pornind de aici, pentru că nu recomand o dietă prestabilită pe care o scot din dosărel, ci una personalizată.
Reporter: Cu alte cuvinte, este greşit atunci când luăm o dietă de pe internet sau de la o prietenă şi o aplicăm…
– Nu este o variantă foarte bună, pentru că, în condiţii de genul acesta, rişti să-ţi perturbi metabolismul pe termen foarte lung şi dietele care slăbesc foarte multe kilograme într-un timp scurt tind să facă lucrul acesta. De asemenea, dietele care se repetă, spre exemplu celebra dietă daneză pe care o ştie toată lumea şi este foarte folosită, nu mai au efect cam după a treia utilizare. Este acelaşi corp, este aceeaşi dietă, dar tu ai cu 5-6 ani în plus.
Reporter: Ce ne facem cu afluxul de informaţii în acest domeniu? Tot felul de reţete, tot felul de sfaturi…
– Este într-adevăr o problemă, pentru că lucrurile acestea nu ar fi bine să fie făcute aşa, la voia întâmplării. Spre exemplu, am găsit o grămadă de gastrite după sistemul băut apă cu ghimbir şi lămâie dimineaţa pe stomacul gol. Alergăm după miraj, după lucrurile care ne promit imposibilul şi care par mult mai simple. Este foarte greu să-ţi organizezi programul şi mult mai simplu să înghiţi o pastiluţă.
Reporter: Ca o concluzie, fiecare persoană are nevoie de o dietă personalizată…
– Lucrurile, în mare, sunt aceleaşi. Să încercăm să mâncăm sănătos, dar există şi mici particularităţi în funcţie de activitatea desfăşurată, după ritmul pe care-l ai în mod normal. Pot să am mic dejun la ora 07:00 când mă trezesc, dar asta nu înseamnă că este interzis să mănânc la ora 10:00, dacă nu sunt foarte matinal. Micul dejun nu se ia neapărat între orele 06:00 şi 09:00. Sunt lucruri de genul acesta. De asemenea, trebuie să ţii cont şi de problemele medicale. De aceea, analizele sunt importante. Nu pot să ţin o dietă hiperproteică, de exemplu, pentru că am găsit-o pe internet, dacă rinichii mei nu permit lucrul ăsta. Şi ce mănânc în loc, dacă nu pot să ţin o dietă de genul acesta, ce aleg? Toate reţetele de pe internet sunt restrictive, toate au carne şi legume în esenţă.
Reporter: Cât costă un consult la Cabinetul de Nutriţie de la Hymarco Clinique Târgovişte?
– O discuţie care durează o oră este 120 lei. Prima. Revenirile, oricând ar fi ele, sunt 100 lei.
Reporter: Daţi-le românilor, prin intermediul publicaţiei noastre, trei sfaturi universal valabile. Ce să facă pentru a preveni obezitatea?
– În primul rând, trebuie să nu uităm să ne mişcăm. Ajută să-ţi menţii şi grăsimea din sânge în limite normale. Dacă am reuşi să mergem pe jos jumătate de oră în fiecare zi, ar fi extraordinar. Al doilea sfat este să mâncăm mai ordonat, măcar ca şi program. Asta presupune şi să te opreşti cu mesele la o oră rezonabilă, pentru că organismul are nevoie şi să digere alimentele, ceea ce înseamnă măcar două ore şi jumătate-trei înainte să adormi. Un program ordonat asta presupune, să nu mănânci nici foarte rar, dar nici foarte des. Al treilea sfat este să limităm aportul de patiserie şi de dulciuri la două-trei ori pe săptămână. Acestea sunt recomandări pe partea de a preveni îngrăşarea. Când omul constată că are o problemă, trebuie să discute cu un nutriţionist, nu să aplice reţete descoperite cine ştie pe unde. Este varianta care poate să facă diferenţa între ceva care nu-ţi schimbă nimic şi ceva care ar putea să-ţi aducă un plus pe termen mai lung. Nicio dietă aşa-zis minune nu-ţi spune ce să faci după 7 zile. Nu recomand nicio dietă anume. Nu există ceva stas, care să se poată aplica tuturor la fel.
Alte articole: