Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 2, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » INTERVIU: „Trebuie să fim mândri că avem sport de performanţă la Târgovişte”. Ciprian Prisăcaru, preşedinte CSM

INTERVIU: „Trebuie să fim mândri că avem sport de performanţă la Târgovişte”. Ciprian Prisăcaru, preşedinte CSM 

Ciprian Prisăcaru - preşedinte CSM Târgovişte

Ciprian Prisăcaru, preşedintele Clubului Sportiv Municipal Târgovişte, ne-a răspuns cu amabilitate la întrebările legate de infrastructura sportivă din municipiul Târgovişte, performanţele obţinute, schimbări, echipe şi obiectivele stabilite pentru actualul sezon competiţional.

Reporter: Cu greutate poţi face performanţă fără o bază materială adecvată. Prin urmare, haideţi să ne începem discuţia de la infrastructura sportivă pe care o are la dispoziţie Clubul Sportiv Municipal Târgovişte…
– Conform hotărârii de înfiinţare, CSM Târgovişte poate folosi toate bazele sportive ale municipalităţii în mod gratuit. Înseamnă că putem folosi sălile de sport şi terenurile şcolilor, în afara orelor de program şi fără a deranja programul unităţilor de învăţământ, înseamnă că putem folosi bazinul de înot de la Complexul Turistic de Nataţie, dar având bazinul nostru, în Micro III, am mers foarte puţin acolo. Avem, de asemenea, ca bază sportivă, stadionul municipal „Eugen Popescu”, care este dat în folosinţă gratuită Asociaţiei Fotbal Club Chindia.

Urmează să dispunem şi de o sală de box. Lucrările au fost executate în procent de 25%. Avem în vedere să includem această investiţie în bugetul anului 2018. Am estimat că vom avea nevoie de 150.000 – 200.000 lei, fără echipamente. Există interes să o finalizăm. Cu toţii ne dorim acest lucru, fiindcă avem o secţie de box cu rezultate foarte bune. Avem copii care vin din spate şi care au perspective de a face performanţă şi vrem să le oferim condiţii bune de antrenament.

Reporter: Ştiu că, în acest moment, bazinul de înot din Micro III este închis. Din ce cauză şi cât timp va mai dura această situaţie?
– Aşa este, bazinul de înot din Micro III este închis, dar sperăm să-l redeschidem în luna decembrie. S-a defectat centrala termică şi trebuie să achiziţionăm alta nouă, fiindcă a fost reparată de vreo 30 de ori până acum, iar cei de la Municipal Construct, firma Consiliului Local care ne asigură mentenanţa, ne-au comunicat că nu mai poate fi reparată. Are zeci de lipituri! Pentru a cumpăra alta, trebuie să avem disponibil la capitolul bugetar investiţii.

Este vorba despre o centrală de putere mare, nu ca acelea cu care suntem obişnuiţi în apartamente. Ne-am adresat Consiliului Local Municipal, pentru următoarea şedinţă ordinară, să ne aloce bani. Procedura se va face pe sistemul electronic, aşa cum spune legea. Sunt convins că nimeni nu vrea ca acel bazin să rămână închis. N-am avut niciodată vreo problemă ca, în urma unei solicitări, să nu primim ajutor. Primăria şi Consiliul Local au fost foarte receptivi la nevoile Clubului Sportiv Municipal şi le mulţumesc pe această cale.

Vreau să fie bine înţeles. Solicitarea noastră a plecat pentru următoarea şedinţă a Consiliului Local Municipal Târgovişte. Nu am făcut o solicitare şi cineva nu a vrut să ne dea banii! Am văzut că sunt persoane interesate să interpreteze în acest sens informaţia. Sunt convins că vom avea sprijinul Consiliului Local. După ce ni se vor aproba banii, lansăm achiziţia pe SEAP. Este o procedură pe care toţi trebuie să o respectăm, fiindcă aşa cere legea.

În altă ordine de idei, bazinul trebuie închis cel puţin o dată pe an pentru curăţare şi revizii tehnice. Anul trecut, a fost închis în perioada sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, dacă tot s-a întâmplat cu centrala termică, facem şi această operaţiune acum. Prin urmare, bazinul nu va mai fi închis o bună perioadă de timp. Ne pare rău pentru cei care desfăşoară acolo activitatea de instruire şi iniţiere în înot şi îi asigurăm că, după ce problemele se vor rezolva, vor fi bine veniţi în condiţiile cele mai bune pe care le putem oferi.

Reporter: Cine beneficiază efectiv de bazinul de înot din Micro III?
– În primul rând, sportivii de la Secţia de Înot a CSM Târgovişte, secţie coordonată de domnul profesor Tzitzeclis George, o secţie nou-înfiinţată şi care are un număr important de copii legitimaţi. Pe de altă parte, acolo am închiriat, cu contract, unor instructori specializaţi, care au prezentat documentele necesare, să desfăşoare activitate de iniţiere pentru copii, în general după-amiaza, între orele 16.00 şi 19:00. Dumnealor plătesc, conform contractului, nişte sume de bani, iar copiii plătesc taxa de intrare, conform hotărârii Consiliului Local Municipal. De asemenea, avem întotdeauna culoare libere şi pentru târgoviştenii care vor să facă înot.

Reporter: Revenind la baza materială a CSM Târgovişte, cât de mult s-a schimbat aceasta în ultimii ani?
– Foarte mult, însă va mai fi mult de investit, pentru că nu suntem la nivelul ţărilor din vestul Europei, spre exemplu. Important este că sportul a fost şi este în atenţia autorităţilor târgoviştene. Pentru acest lucru, suntem norocoşi, fiindcă sunt oraşe mari din România în care autorităţile nu dau o aşa de mare importantă activităţilor sportive de masă, dar şi de performanţă, cât şi dezvoltării infrastructurii sportive.

Am vorbit, recent, cu ocazia meciului de volei, cu primarul de la Blaj, care mi-a spus că, special pentru echipa de volei, vrea să facă o sală de sport şi are deja proiectul depus la CNI. Doar pentru echipa de volei! Încă un lucru la fel de interesant. La Colegiul Naţional Timotei Cipariu din Blaj, sala de sport este exclusiv a echipei de volei senioare. Acolo nu intră nici picior de elev. O sală de colegiu naţional, în Blaj, un orăşel care nu cred că are prea multe săli de sport, este destinată exclusiv echipei de volei şi nimeni nu discută şi nu scrie despre asta la nivel negativ. Este adevărat, echipa lor de volei este şi campioană naţională în ultimii 3 ani. Iar de buget, nu mai spun! În septembrie, Consiliul Judeţean le-a dat 20 de miliarde.

Şi noi, la Târgovişte, suntem norocoşi. Avem susţinere financiară, dorinţă de a se face sport de performanţă există din partea autorităţilor, tradiţie avem, ne mai rămâne să umblăm la infrastructură acolo unde este imperios necesar. S-au făcut multe baze sportive, s-au construit săli de sport, urmează să avem un stadion nou, un teren sintetic – proiect ce va fi materializat în colaborare cu Federaţia Română de Fotbal, poate vom reuşi să finalizăm cât mai repede şi sala de box şi atunci chiar vom putea spune că stăm excelent.

Reporter: Schimbările survenite la nivel de infrastructură sportivă au adus şi mai mulţi copii şi tineri la secţiile CSM?
– Da. Fără a avea o estimare a Direcţiei de Tineret şi Sport, părerea mea, ca om de sport, numărul copiilor care fac sport în mod organizat în Târgovişte a crescut cu 300-400%. Au apărut bazinele de înot, s-a mărit numărul de săli de sport la şcoli, s-au îmbunătăţit terenurile de sport de la şcoli şi s-au făcut câteva în cartiere. Eu spun că este un lucru extraodinar pentru un municipiu aşa cum este Târgovişte. Creşterea este semnificativă şi acest lucru se va vedea în multe direcţii. Şi în sănătatea populaţiei, şi în educaţie, şi în modul de a se integra în colectiv…

Reporter: Cum încheie CSM Târgovişte anul 2017, raportat la problemele cu care s-a confruntat?
– A fost un an bun. S-a cucerit Cupa României la baschet senioare, în condiţiile în care nimeni, dar absolut nimeni nu ne dădea vreo şansă. Din nefericire, şi este o pată neagră pentru Club, problemele nerezolvate încă de instanţa de judecată ne fac să mergem cu frâna de mână trasă la echipa de baschet, lucru sancţionat de iubitorii de baschet din Târgovişte. Sancţionat la modul că sunt foarte dezamăgiţi că Târgovişte nu mai are echipă în primul eşalon, acolo unde am fost obişnuiţi de 20 de ani să ne batem întotdeauna pentru titlu. Dar, atâta timp cât nu putem face transferuri şi nu ne putem prezenta în condiţii egale cu partenerele de competiţie, nu putem participa în Liga Naţională de Baschet Feminin din România…

Reporter: În eşalonul secund însă, echipa este pe val…
– Da. Echipa are rezultate foarte bune în Liga I. Jucăm cu foarte multe fete din Târgovişte şi componente ale campioanei naţionale U18, CSM-CSS Târgovişte, ceea ce înseamnă că avem viitor. Avem o colaborare foarte bună cu Clubul Sportiv Şcolar Târgovişte. Mă bucură şi faptul că avem nişte suporteri extraordinari, care, atunci când au avut posibilitatea, au venit în număr mare la sală şi au susţinut echipa ca la un meci de liga naţională, chiar dacă joacă în Liga I, şi pentru asta le sunt recunoscător. Le mulţumesc eu, dar şi în numele echipei. Fetele sunt realemente impresionate. La meciul cu Sepsi 2 Sfântu Gheorghe, am avut o galerie inimoasă, au venit suporterii în număr mare şi au încurajat echipa într-un fel fantastic. Suntem mulţumiţi, pentru că ne-am impus să organizăm meciurile la nivel de ligă naţională. Vrem ca aceste copile să crească şi să ne păstrăm eticheta de club profesionist.

Reporter: Şi echipa de volei merge foarte bine în această ediţie de campionat…
– Din nefericire, am pierdut la Blaj. Am pierdut pe mâna noastră. Era un meci împotriva campioanei României din ultimii trei ani, dar a fost un meci pe care l-am avut în mână. Am câştigat primul set, le-am pierdut pe al doilea şi al treilea pe mâna noastră… În al doilea set am avut 24-22, deci am fost la două mingii să câştigăm, iar în setul trei, am avut 21-14. Nu a fost să fie! Fetele nu s-au putut capacita. Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo. Poate le-a fost frică de victorie, pentru că în sport există şi această teamă de victorie. Sunt dezamăgit de rezultat, însă sunt mulţumit că au arătat atitudine, că au arătat că se pot lupta de la egal la egal cu orice echipă din campionatul românesc şi nu numai. Au arătat că sunt bine pregătite, şi fizic, şi mental, şi tehnico-tactic. Echipa arată potenţial şi atunci sunt mulţumit. Sigur, toată lumea vrea rezultate. În afară de faptul că suntem luptători şi că ne dorim, sportul se face prin rezultate.

Reporter: Când zici CSM Târgovişte, oamenii se gândesc în special la volei şi la baschet. Ce target-uri le-au fost impuse echipelor?
– Echipa de baschet are ca obiectiv promovarea în Liga Naţională de Baschet Feminin la sfârşitul sezonului, iar echipa de volei are ca obiectiv clasarea în primele trei locuri ale Diviziei A1 feminin. Am stabilit aceste obiective în funcţie de finanţarea pe care o avem în raport cu adversarele noastre şi în funcţie de campania de transferuri pe care am făcut-o în vară. Atât volei Alba Blaj, cât şi CSM Bucureşti au buget dublu faţă de noi. Legat de transferuri, în vară am făcut o campanie de achiziţii bună, ca raport calitate-preţ. Avem o echipă inimoasă, o echipă unită, o echipă formată din jucătoare cu caracter foarte bun. Alba Blaj şi CSM Bucureşti au făcut o campanie de achiziţii în care şi-au luat jucătoare de valoare. Rămâne să vedem dacă reuşesc să facă şi echipe din jucătoarele acestea de valoare. Într-adevăr, şi în sport, banii sunt extrem de importanţi, dar pe teren nu joacă banii. Sigur, nu poţi totuşi să compari o jucătoare de 10 lei cu una de 5.

Reporter: Mediul de afaceri a ajuns să sprijine cumva fenomenul sportiv?
– Avem încheiate parteneriate de susţinere cu şase firme. Nu ne dau bani, dar ne ajută cu diverse servicii sau bunuri. CML Print ne execută afişele, mapele, flayer-ele. Hyperici Farm ne asigură medicaţia şi tot ce avem nevoie pe această latură. Daso Cado ne pune la dispoziţie sălile de forţă pentru sportivii CSM. Manoil Trans ne asigură apă şi sucuri pentru protocol la anumite evenimente. Sport Life ne-a făcut reduceri importante la achiziţia de echipamente. Claunic Auto ne-a pus la dispoziţie câteva autovehicule pentru sportivii străini. Le mulţumesc mult tuturor pentru susţinere.

Reporter: La final, un mesaj pentru fani…
– Ştiu că sunt unii care iubesc mai mult baschetul şi alţii care iubesc mai mult voleiul. Ştiu că în trecut, din cauza unor întâmplări, s-a creat aşa o imagine că din cauza echipei de volei ar avea probleme echipa de baschet şi invers. Au fost persoane care au vrut să creeze o ruptură între cele două echipe, dar eu vreau să le transmit fanilor că aceste echipe sunt ale municipiului Târgovişte, amândouă, că noi le vom trata în mod profesionist şi în mod obiectiv pe amândouă. Subliniez, echipele sunt ale municipiului Târgovişte şi trebuie să fim mândri că autorităţile locale îşi îndreaptă atenţia spre sport, iar noi avem în Târgovişte sport de performanţă. Echipele noastre joacă la televizor, cum zicem noi. Atât echipa de volei, cât şi echipa de fotbal apar foarte des la TV, ceea ce înseamnă că susţinerea autorităţilor nu este în zadar, iar noi trebuie să fim mulţumiţi. Vă pot da foarte multe exemple de oraşe mari care n-au echipe la nivelul municipiului Târgovişte. Şi dacă un orăşel ca Blajul poate da un buget de 1,5 milioane de euro pentru echipa de volei, cred că, pentru Târgovişte, chiar nu este nicio problemă să susţinem echipele de volei, de baschet şi de fotbal.

A consemnat,
Adriana Răceanu

Adaugă un Comentariu

*