Știri, Muntenia-Sud, România|marți, martie 21, 2023
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » INVENŢIE: Un elev român a creat un program informatic care detectează cancerul

INVENŢIE: Un elev român a creat un program informatic care detectează cancerul 

Sursa foto: Radio Constanţa

Dragoş Şerban, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, a realizat un proiect prin care a oferit o alternativă la biopsia tumorilor cerebrale. Potrivit site-ului cunoaştelumea.ro, l-a motivat să realizeze acest program computerizat care să dea imediat verdictul cu privire la natura unei tumori experienţa trăită în urmă cu 2 ani, atunci când a fost supus unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a unei tumori osoase.

„Pacientul nu mai este nevoit să facă o biopsie, nu mai trebuie să sufere. Se poate afla pe loc dacă are sau nu cancer în momentul în care se face un RMN sau o tomografie computerizată. Am dezvoltat un algoritm pe bază de inteligenţă artificială, ce reuşeşte să calculeze, folosind statistica matematică, dacă o tumoare este benignă sau malignă. Este un proiect făcut doar de mine cu ajutorul Internetului, funcţionează şi are o acurateţe de 90%”, a declarat Dragoş Şerban.

Munca tânărului constănţean care ar putea revoluţiona medicina a fost răsplătită cu premiul I şi medalia de aur la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep.

Adaugă un Comentariu

*