Știri, Muntenia-Sud, România|joi, februarie 25, 2021
Sunteți Aici Home » ROMANI IN LUME » ITALIA: O familie de români a rămas fără cei trei copii, luaţi de serviciile sociale italiene: „Este un abuz”

ITALIA: O familie de români a rămas fără cei trei copii, luaţi de serviciile sociale italiene: „Este un abuz” 

familie italia

Invitații prezenți în platoul emisiunii Români pentru Români, difuzată de Dacia TV – televiziunea românilor din Italia – duminică 18 ianuarie 2015, au dezbătut un caz social cutremurător. În 2002, doi cetăţeni români, Iuliana Petronela Divile şi Marin Marian Trandafir, se cunosc în Italia, iar un an mai târziu se căsătoresc. În 2003 se naşte primul copil, Lucio Daniele, iar în 2006 al doilea, Andrea Angelo. Imediat după naşterea fiecărui copil, cuplul Divile – Trandafir se prezintă la Consulatul României de la Roma, pentru a obţine certificatele de naştere. De drept, aceşti copii sunt cetăţeni români.

În acea perioadă familia Divile – Trandafir împreună cu copiii locuiau în localitatea Bassano Romano, într-un apartament cu chirie. Într-o zi, domnul Trandafir este oprit de forţele de ordine şi primeşte un decret de expulzare, neavând permis de şedere. Proprietarul casei le spune să plece, iar familia alege, ca soluţie provizorie de locuit, un imobil fără curent electric, gaze şi apa curentă.

În 2007, doamna Divile Petronela s-a adresat serviciilor sociale ale sectorului 1 – Roma Capitale cerând sprijin pentru înscrierea copiilor la grădiniţă. În loc să ofere un ajutor concret, asistenţii sociali s-au prezentat însoţiţi de Carabinieri şi au preluat cei doi copii, Lucio Daniele şi Angelo Andrea. Operatorii sociali s-au adresat imediat instanţei, solicitând îndepărtarea minorilor de lângă părinţi şi integrarea acestora într-un institut de plasament. Tribunalul de minori a dispus decăderea din drepturile părinteşti ale cuplului. În timpul procedurilor, părinţii se plâng că au interogaţi fără traducător, ei neînţelegând limba italiană bine nici în ziua de azi. Doamna Divile spune că autorităţile au obligat-o pe aceasta să semneze tot felul de documente, repetându-i fraza „totul va fi bine, doamnă” („va tutto bene signora”).

Ulterior, minorii au devenit adoptabili, prin două sentinţe judecătoreşti. Doamna Divile s-a adresat Ambasadei României de la Roma, cerând ajutor, dar răspunsul primit a fost: „Trebuie să vă puneţi un avocat”. Din păcate nu a existat disponibilitate, cu atât mai puţin un ajutor concret din partea Statului Român.
Asta nu e totul.

În 2013, cuplul Divile-Trandafir aduce pe lume un alt copil, o fetiţă pe nume Maria Antonia. Fiind în curs procesul de decădere din drepturile părinteşti pentru primii doi copii, autorităţile italiene LE-AU LUAT ŞI AL TREILEA COPIL. Din 2013, familia Divile are o locuinţă, domnul Trandafir a reuşit să îşi găsească un loc de muncă, cu contrat legal. Inutil. În prezent primii doi copii au fost daţi în adopţie, iar fetiţa este încă într-un institut de plasament şi se îndreaptă spre aceeaşi soartă. Mama merge în fiecare sâmbătă, asa cum i-a fost permis de judecător, să îşi viziteze fiica. Personalul centrului de plasament nu îi permite să stea cu fetiţa decât maxim o oră. Înainte de a-i permite să îşi vadă copilul, de fiecare dată doamna Divile este nevoită să suporte nenumărate jigniri din partea personalului, de fiecare dată atât doamna cât şi sotul sunt numiţi incompetenţi, părinti dezinteresaţi etc.

Sursa: Asociaţia Românilor din Italia, preşedinte Eugen Terteleac

3 Răspunsuri la ITALIA: O familie de români a rămas fără cei trei copii, luaţi de serviciile sociale italiene: „Este un abuz”

 1. damu tiganica

  spune aceasta chestie unei televiziuni din tara gen protv…ori realitatea tv…in nici un caz antena…asa se va trezi si ponta cu ai lui oameni….sa vada cum suntem tratati

   
 2. Motan Constantin

  Cu nespusa durere ma adresez voua celor caruia vau fost luati copii,sfatul meu este sa luptati ,sa luati legatura cu Tribunalul drepturilor omului din Strasbourg Franta,sa faceti o petitie in care sa explicati cum v-au luat copii,a doua varianta este Comisia europeana a drepturilor omului din Bruxel pentru ca nu au dreptul sa faca asemenea aberatii statul italian era obligat sa va asigure casa si ajutor social pentru copii si pentru voi pentru ca provenim dintr-o tara comunitara si avem drepturi egale cu ei.Ceea ce ei au facut este ilegal si trebuie sa va plateasca multe daune si prejudicii.Cautati un avocat de incredere si sa va ajute sa prezentati cazul vostru la Strasbourg si sa nu va temeti de ei pentru ca incearca sa va intimideze cu diferite motive luptati pentru copii vostri si demonstratile ca santeti parinti adevarati si romani adevarati.Daca doriti sa va puneti in contact cu mine aveti E-maylul meu .SUCCES SI MULT CURAJ.

   
 3. CRISTIANA MADALINA CACIULAN

  Dragi romani cu frica de Dumnezeu… fac apel la dumneavoastra … sunt sigura ca nu este unicul caz care sufera un abuz.. asa se procedeaza in strainatate cu cei care sunt romani.. .. aceste abuzuri trebuie sa ajunga in Strasburg… in felul acesta …cetatenii straini vor avea drepturi…iar cei care abuzeaza .. vor intelege ca nu avem copiii pentru Adoptii… in strainatate sunt ,,legalizate,, adoptiile…ma refer la un truc care il fac cu noi autoritatile.. de cele mai multe ori se minte cu nerusinare … in felul acesta isi ating intr-o maniera ,, legala,,…. telul: ADOPTIA. … N.B- se procedeaza asfel: de ce sa mai consumam/spun ei.. sume mari de bani pt actele copiilor, pt agentiile de turism,etc.. in felul acesta ,,se organizeaza intr-o forma ,,legala,,…. mintind atunci cind merg si abuzeaza … de functiile pe care le au . In incheiere , va multumesc pentru ajutorul Dumneavoastra…poate in felul acesta vor intelege ca suntem discriminati…umiliti… asteptand ajutor de la bunul Dumnezeu…singurul care poate sa-i judece ..pentru ca incalca legea lui Dumnezeu.. el a lasat copiii linga familiile naturale… cei care VOR bani … si reprezinta Mafia…. considera copii romanilor ,, o marfa,… in felul acesta in conturile lor se introduc sume mari de bani: ..LEGAL ….pacat.. uita ca au si ei copiii…NEW COMMENT

   

Adaugă un Comentariu

*