Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, februarie 23, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » IUBITORII DE ANIMALE, INTIMIDAŢI DE POLIŢIŞTI! Asociaţia „Sufleţel” a luat poziţie faţă de presiunile oamenilor legii

IUBITORII DE ANIMALE, INTIMIDAŢI DE POLIŢIŞTI! Asociaţia „Sufleţel” a luat poziţie faţă de presiunile oamenilor legii 

miting caini

In aceste zile, angajati ai MAI Dambovita, fac presiuni asupra cetatenilor onesti, cu simt civic, amenintand cu amenzi, actiune care aminteste de metodele unui sistem obolit in drumul nostru spre democratie, susţine Mariana Livia Vasilescu, preşedinţa Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor „Sufleţel” din Târgovişte.

„Prin prezenta, va aducem la cunostiinta ca se manifesta o actiune concertata de intimidare asupra unor cetateani care au manifestat simt civic si au sterilizat exemplare de caini ai strazii, aducandu-si contributia la diminuarea fenomenului canin, generat pe strazi prin abandonul proprietarilor, mai ales din mediul rural, acolo unde nu s-a facut niciodata identificarea si microciparea animalelor de companie.

Aceasta actiune de sterilizare a fost posibila in parte si din contributiile personale ale iubitorilor de animale – ulterior Primaria Targoviste continuand aceasta operatiune la Adapostul de caini Aninoasa.

Persoanele care au recuperat din Adapostul de caini Aninoasa, anterior, sunt amenintate cu amenda pentru ca nu pot face dovada gazduirii cainilor, la adresele respective.

Persoanele in cauza nu au incalcat legea, nu au facut abandon ci reteritorializare, cainii sterilizati si crotaliati au fost adusi in teritoriu, asa cum au facut si reprezentantii Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan, nu numai in Targoviste ci in toata tara, existand si baza legala permisiva: HG 955/2001, art.17- neabrogata si nemodificata.

În Raportul nr.771/4.03.2013 – Comisia juridica de numiri, disciplina, imunitati si validari- Senat- asupra Legii pentru aprobarea OUG 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr.1/11 ian.2012- unde la art 7(1) se afirma: «In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art.4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform anexelor 4 si 5, acestia pot fi pastrati in adaposturi sau returnati in teritoriu».

In luna septembrie, odata cu inceperea sesiunii parlamentare, Raportul a fost modificat iar legea a fost votata si trimisa spre promulgare, insa la initierea Contestatiei catre CCR a 30 de senatori, legea s-a blocat pana la pronuntarea Curtii- ramanand in vigoare reglementarile anterioare.

Fata de cele de mai sus, consideram o discriminare faptul ca suntem asimilati cu detinatorii de drept ai cainilor din proprietatea privata care-si abandoneaza animalele prin orase, paduri etc., noi care am facut sacrificii ca fenomenul sa nu se extinda, iar in multe cazuri am realizat si mobilizat cetatenii pentru adoptii efective.

Problema ratei scazute a adoptiei la nivel de tara, rezida in faptul ca iubitorii de animale au deja propriile animale de companie si nu pot absorbi decat un numar finit de animale de companie, responsabilitatea insa apartine institutiilor statului pentru modul de gestionare defectuos, institutii care au parghii legislative, administrative, bugete si decizie politica.

Iata ce spune Curtea Constitutionala in Decizia anterioara din 1.1.2012: «In acest sens, legiuitorul este obligat, ca si cerinta constitutionala, sa implice si sa responsabilizeze autoritatile publice locale, inclusiv prin sanctiuni de natura contraventionala sau penala…».

Societatea civila a avut mereu disponibilitate la dialog, cu institutiile statului, cu autoritatile locale, din pacate a fost tratata cu dezinteres si chiar ostilitate. Speram sa putem depasi acest impas si sa putem conlucra intr-un adevarat parteneriat”.

Adaugă un Comentariu

*