Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iulie 11, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » LECŢIE: De vorbă cu deţinuţii, pentru că poveştile dure de viaţă pot schimba destine

LECŢIE: De vorbă cu deţinuţii, pentru că poveştile dure de viaţă pot schimba destine 

dincolo de aparente 4

Adi şi Dan, primul condamnat pentru trafic de droguri, celălalt pentru că a omorât un om, le-au vorbit, astăzi – 11 martie, liceenilor de la Grupul Şcolar „Nicolae Mihăescu” şi elevilor de la Şcoala „Mihai Viteazul”, instituţii de învăţământ din Târgovişte, despre experienţa lor de viaţă. Mesajul celor doi deţinuţi încarceraţi la Penitenciarul Găeştilor, simplu, dar dur, desprins din fapte reale, nu din poveştile cuprinse într-o carte, a fost ca un duş cu apă rece pentru adolescenţi. Mărturisirea unor oameni care au ajuns după gratii din cauza teribilismului, anturajului şi mirajului banilor te poate trezi din visare, te poate ajuta să conştientizezi că nimic pe lumea asta nu este mai de preţ ca libertatea.

„În puşcărie este o altă lume, o lume în care trebuie să întrebi de fiecare dată dacă te poţi duce într-un loc. Nu ai posibilitatea să iei propria decizie. Acolo am conştientizat că libertatea este cel mai important lucru. Libertatea, şi la propriu, şi la figurat. Libertatea de a lua singur decizii, fără să ceri acordul cuiva. Voi aveţi această oportunitate. Sunteţi tineri şi liberi. Este păcat să vă afundaţi în mocirlă. Nu veţi suferi doar voi. Vor suferi şi cei din jur şi, acum îmi dau seama, asta contează cel mai mult. Să nu-ţi faci familia să sufere, să nu-i faci pe ceilalţi să sufere. Meditaţi. Aveţi timp. Este păcat să treceţi dintr-o lume în alta”, le-a spus Dan elevilor de la Grupul şcolar „Nicolae Mihăescu” din Târgovişte.

dincolo de aparente 3Adi a insistat foarte mult asupra vieţii, dură şi plină de restricţii, din penitenciare. Acolo, în spatele gratiilor, a descoperit că toţi cei pe care i-a considerat prieteni, în realitate, nu i-au fost niciodată aproape. Doar familia nu l-a părăsit, chiar dacă le-a creat alor săi necazuri cu carul, până acolo încât sunt acum nişte oameni distruşi.

„Regret că a trebuit să ajung la 32 de ani ca să descopăr adevăratele valori ale vieţii. Regret că nu am fost un fiu mai bun, iar părinţii mei au fost terminaţi. Am ajuns să cred că am fost un «handicapat» de nu am fost în stare să merg pe unde trebuia şi să fiu un om ca toţi oamenii, adică normal. Să vă iubiţi pe voi înşivă şi să vă respectaţi. Important este să conştientizaţi ce faceţi şi unde se poate termina. În puşcărie te distruge neputinţa de a te ajuta. Trăieşti sentimente foarte nasoale când vezi că nu-ţi permiţi un săpun Dove, când vezi că trebuie să te chinui ca să-şi iei o cremă Nivea de 5 lei, când vezi că nu poţi ţine legătura cu familia”, a fost mărturisirea lui Adi.

Tânărului deţinut îi jucau lacrimile în ochi în momentul în care a povestit despre fetiţa lui, în vârstă de 5 ani şi 9 luni. Copila nu ştie de ce vorbeşte cu tatăl său doar la telefon, destul de rar, şi de ce nu l-a văzut decât o singură dată. Crede că este plecat la muncă în străinătate. Adi este conştient că va trebui să-i spună adevărul…

dincolo de aparente 1

„Simt ruşine de fiecare dată când mă gândesc şi vorbesc despre ce a fost. Lucrurile nu mai pot fi însă îndreptate. Pot fi uitate, dar cicatricile rămân. Îmi doresc să fiu prieten cu copilul meu, să poată să-mi spună orice. Ieri, mi-a spus la telefon că vrea ca eu să mă fac şeful poliţiştilor şi să-i arestez pe toţi oamenii răi. Am schimbat imediat subiectul pentru că, din nou, m-a copleşit ruşinea asta mare. Sunt ambiţios şi datorită acestei ambiţii sunt sigur că, după ieşirea din penitenciar, voi reuşi să-mi schimb viaţa. Mă voi dedica părinţilor şi fiicei mele. Vreau să fiu un tată exemplar. Nu vreau să rămân toată viaţa cu eticheta de jegos, de neica-nimeni”, a povestit Adi.

La rândul lui, şi Dan le-a atras atenţia liceenilor că familia este singurul sprijin în viaţă. Prietenii sunt doar de moment, te părăsesc imediat ce nu mai eşti „pe val”.

„Regret că n-am fost la căpătâiul mamei mele când a murit. Regret că nu am copii. Regret că am pierdut stima şi respectul celorlalţi. Regret că mi-am bătut joc de oportunităţile pe care le-am avut. S-a ales praful de tot. Am fost sergent angajat în MApN. Aveam foarte multe oportuniţi. La mine, bilanţul a dat pe minus. Poţi să faci 100 de ani de puşcărie. Viaţa unui om nu ai cum să o cumperi. Fiecare avem în viaţă diferite oportunităţi, şanse, modele. Depinde de fiecare în parte ce alegere face”, a conchis Dan.

dincolo de aparente 2Comisarul şef Adrian Vulpescu din cadrul Penitenciarului Găeşti le-a atras atenţia adolescenţilor asupra implicaţiilor penale ale acţiunilor pe care le întreprindem, insistând asupra momentului când intervine răspunderea penală.

„Aţi ajuns la vârst când grupul marginal vă poate influenţa fantastic de mult evoluţia vieţii. Trebuie să conştientizaţi că liderul marginal este un model greşit, care vă poate duce la comiterea de infracţiuni. Reţineţi că şi copiii pot fi condamnaţi pentru fapte penale şi internaţi în centre educative. După împlinirea vârstei de 16 ani, răspundeţi la fel ca un adult”, a explicat comisarul şef Adrian Vulpescu.

La rândul său, moderatorul întâlnirii – agentul şef principal de poliţie Victor Bucuroiu din cadrul IPJ Dâmboviţa, Compartimentul de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii, le-a vorbit despre excelenta oportunitate ce le este oferită prin astfel de întâlniri interactive.

„Sunt convins că aţi înţeles, din poveştile celor doi deţinuţi, exact ceea ce trebuie: să vă gândiţi foarte bine! Ceea ce am venit noi să vă spunem nu o să găsiţi în nicio carte. O astfel de întâlnire face mai mult decât 20 de ore de dirigenţie. Sunt luc ruri reale, iar mesajul celor două persoane primate de libertate este bine să-l transmiteţi mai departe”, a spus agentul şef principal de poliţie Victor Bucuroiu.

Întânirea a fost organizată în cadrul proiectul educaţional „Dincolo de aparenţe”, implementat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar, Universitatea Valahia şi Penitenciarele Mărgineni, Găeşti şi Târgşor. O campanie care s-a dovedit extrem de eficientă în ultimii 6 ani.

Adaugă un Comentariu

*