Știri, Muntenia-Sud, România|luni, iunie 1, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » LECŢIE: Trei deţinuţi le-au vorbit elevilor despre greşelile care i-au dus după gratii

LECŢIE: Trei deţinuţi le-au vorbit elevilor despre greşelile care i-au dus după gratii 

dincolo de aparente economic 1

Liceenii de la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgovişte au învăţat, miercuri – 21 octombrie 2015, o lecţie preţioasă de la Ştefania, Cătălin şi Florin – trei persoane private de libertate cu care s-au întâlnit în cadrul proiectului de prevenire „Dincolo de aparenţe”, iniţiat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa.

Povestea de viaţă a celor trei condamnaţi la închisoare, dură şi expusă fără menajamente, a constituit o terapie de grup împotriva tentaţiei de a păşi în afara legii. Tinerii au aflat că stau faţă-n faţă cu nişte oameni inteligenţi, al căror viitor putea fi strălucit, dar care, iată, îşi petrec cei mai frumoşi ani ai vieţii în spatele gratiilor pentru că au făcut greşeli. Şi au greşit pentru că şi-au dorit mulţi bani!

Cătălin a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de droguri. A terminat un liceu de prestigiu din Bucureşti, era student la ASE, făcea sport de performanţă şi avea un serviciu bine plătit, când a decis că vrea mai mult! De ce? Pentru că a stat în preajma unor oameni care câştigau sume fabuloase. Rapid, a intrat şi el în branşă. La 22 de ani, se mutase singur, avea BMW decapotabil ultimul tip, 1.000 de euro pe zi şi multe fete frumoase roiau pe lângă el. Credea că viaţa a fost generoasă cu el.

Acum, îşi dă seama că a trăit o iluzie şi le povesteşte adolescenţilor tot ce-a păţit, convins fiind că în acest mod îi va împiedica să facă aceeaşi greşeală ca el. Le-a mai vorbit liceenilor şi despre drogurile legale, pe care le consideră la fel de periculoase ca şi cocaina.

„Când au apărut, eu am fost foarte entuziasmat: «Ia, uite, droguri la magazin!» Să ştiţi că sunt cele mai nocive. Nu trebuie să ajungeţi la ele! Pe mine, sportul m-a ţinut în afara drogaţilor”.

Florin a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru furt, după ce a spart mai multe conturi. Îşi obţinuse diploma de specialist IT, lucra la un birou de traduceri şi povesteşte că trăia decent. Şi el a ajuns în spatele gratiilor fiindcă şi-a dorit mai mulţi bani, la fel cum aveau cei din anturajul său!

„Tinereţea îţi joacă feste. Important este să vă alegeţi prietenii cu grijă. Eu am pierdut foarte multe lucruri, fiindcă am căzut la închisoare. Încă nu mi-am întemeiat o familie, mi-am periclitat viitorul şi i-am făcut rău mamei…”.

Florin le-a spulberat liceenilor de la Economic şi iluzia că dacă şterg totul din calculator după ce săvârşesc o infracţiune pe internet n-ar mai exista dovezi împotriva lor. Dimpotrivă! Fiecare tastă atinsă este ca o amprentă.

„Chiar dacă ştergeţi ce aţi făcut, urmele nu se şterg în totalitate şi oricând pot fi decriptate şi se revine la ceea ce aţi făcut”.

dincolo de aparente economic 2Ştefania a fost condamnată la 10 ani pentru trafic internaţional de droguri. Povestea ei a început tot din dorinţa de a avea bani mulţi, chiar dacă, îşi aminteşte acum, nu o ducea tocmai rău. Terminase liceul, se angajase şi se mutase împreună cu prietenul ei. În 2003, o prietenă a chemat-o în Spania, spunându-i că are un loc de muncă excelent pentru ea. Mirajul banilor a făcut-o să plece. Aşa a ajuns să transporte droguri dintr-un loc în altul. Îi era frică, dar o lua de la capăt de fiecare dacă când încheia „misiunea” cu succes. Banii pe care-i câştiga i-au luat pur şi simplu minţile!

„Când dai de bani, vrei mai mult. Eu mi-am luat o casă, o maşină, apoi altă casă şi altă maşină. M-am plimbat mult. M-am oprit în 2006 şi m-am întors acasă. A fost prea târziu… Când eram însărcinată cu cea de-a doua fetiţă, în 2009, am fost arestată şi am ajuns după gratii. Am născut-o în penitenciar. Am o familie bună, care este lângă mine şi mă susţine, dar libertateaeste cea mai scumpă. Nu trebuie să o pierdeţi pentru nimic în lume. Nu se merită”, a fost sfatul Şefaniei.

Prof. Carmen Rădulescu – directorul adjunct al Colegiului Economic Ion Ghica din Târgovişte crede că lecţia de astăzi le va fi de folos elevilor, exact ca o terapie de şoc.

“O vorbă din popor spune că omul deştept învaţă din greşelile altora, prostul, nici din ale lui. Sper să fiţi din categoria celor deştepţi şi să urmaţi doar calea dreaptă”.

La rândul său, agentul principal şef de poliţie Victor Bucuroiu – coordonatorul programului “Dincolo de aparenţe” le-a spus liceenilor că lumea va deveni mai bună, dacă ei vor înţelege mesajul transmis de cei trei deţinuţi şi îl vor duce mai departe către colegi.

„Sper ca aceste poveşti să rămână în mintea voastră şi să învăţaţi din ele”, s-a exprimat poliţistul.

dincolo de aparente economic 3

Adaugă un Comentariu

*