Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, septembrie 23, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » LEGE: Cartea de identitate cu CIP se va elibera la cerere. Vezi ce funcţionalităţi va avea!

LEGE: Cartea de identitate cu CIP se va elibera la cerere. Vezi ce funcţionalităţi va avea! 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: www.hotweek.ro)

Românii vor putea opta pentru obţinerea unei cărţi electronice de identitate, cu sau fără imaginea impresiunilor papilare a celor două degete arătătoare, sau pentru eliberarea, în continuare, a unei cărţi de identitate simple, fără CIP – potrivit unui proiect de lege aprobat de Guvern. În cazul minorilor, la solicitarea părinților sau a reprezentaților legali, se introduce posibilitatea eliberării unei cărți de identitate simplă sau electronică, indiferent de vârsta copilului.

Noul document de identitate va permite titularului utilizarea semnăturii electronice şi autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private, inclusiv sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, pentru a dovedi calitatea de asigurat. Cartea electronică de identitate nu va conţine informaţii medicale despre titular, ci doar datele de identificare ale acestuia. În momentul emiterii unui astfel de document, cardul de sănătate își va înceta valabilitatea.

Proeictul de lege aprobat stabileşte şi termene diferenţiate de valabilitate a actelor de identitate, în funcţie de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei acestuia.

Adaugă un Comentariu

*