Știri, Muntenia-Sud, România|luni, mai 25, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » LEGE: Românii nu-şi mai pot plimba copiii cu maşina decât în condiţii speciale!

LEGE: Românii nu-şi mai pot plimba copiii cu maşina decât în condiţii speciale! 

oras-inaltime

Guvernul a emis Hotărârea nr. 11/2015, pentru modificarea şi completarea Regulamentul pentru aplicarea Codului Rutier, după ce, în septembrie 2014, a fost introdusă obligaţia ca, pe durata transportului cu autovehiculul, şoferii să se asigure că minorii poartă centură de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii. Mai mult, acestora le-a fost interzis să transporte copii mai mici de 3 ani în maşini neechipate corespunzător.

Potrivit avocatului Marius Coltuc, începând cu data de 6 februarie 2015, copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

„Această măsură nu se aplică în cazul autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau taxiurilor, cu menţiunea că nu va fi ocupat scaunul din faţă. În plus, este obligatorie supravegherea copilului de până la 3 ani de către o altă persoană. În ceea ce îi priveşte pe copiii cu o înălţime de peste 135 cm, aceştia pot fi transportaţi şi cu utilizarea centurii de siguranţă, reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei”, explică avocatul Marius Coltuc.

Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi:  scaun de siguranţă pentru copii; pernă de înălţare (care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi); portbebe-coşuleţ pentru sugari; scaun pentru sugari; chingă de ghidare; centură şi sisteme de centuri pentru copii.

Dispozitivul de fixare în scaun trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Trebuie reţinut şi faptul că dispozitivul se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare. Pe locul din faţă pot fi instalate astfel de dispozitive de siguranţă doar în cazul în care nu există sau este dezactivat airbag-ul.

Nu este obligatoria utilizarea unui dispozitiv de fixare în scaun sau a centurii de siguranţă în cazul copiilor care suferă de o afecţiune ce contraindică purtarea acestora. În aceste situaţii:

  • este necesară emiterea un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea sistemelor de siguranţă
  • şoferul trebuie să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia este menţionată durata de valabilitate a acestuia
  • transportul se realizează pe locurile din spate ale maşinii, iar în cazul copiilor de până la 3 ani este necesară supravegherea de către o altă persoană.

Adaugă un Comentariu

*