Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 20, 2018
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » AFACERE: Şmecherii cu păşunile, crescătorii de animale cu procesele!

AFACERE: Şmecherii cu păşunile, crescătorii de animale cu procesele! 

dan andreoiu

Dan Andreoiu este unul dintre fermierii renumiţi din judeţul Dâmboviţa. În familia sa, oieritul şi creşterea animalelor constituie tradiţie. Indiferent de probleme, aceşti oameni merg mai departe. Nea Dan nu ştie să facă altceva şi nici nu are de gând să părăsească această îndeletnicire moştenită din tată în fiu.

Au fost şi perioade dificile, când nu ştia cum să o scoată la capăt, dar nu s-a dat bătut, a mers mai departe. Îşi aminteşte şi acum cu tristeţe un episod dur prin care a trebuit să treacă din cauza indiferenţei şi incompetenţei unor factori de decizie de la nivelul unor instituţii din domeniul agricol.

Primăvara, baci Dan  urcă oile la munte. Nu este proprietar de păşune. Nu a avut nici bani dar nici acces la informaţii pentru a concesiona munţii pe 49 de ani, cum au făcut alţii care se lăfăie acum în bani fără să mişte un deget. În fiecare an, Dan Andreoiu a trebuit să închirieze păşunea. Trei sute de hectare pentru care plăteşte câteva zeci de mii de lei pe sezon, ba mai îngrijeşte şi pajiştile primite.

Statul nu îi acordă subvenţie pentru efortul său. Banii îi ia concesionarul sau proprietarul de păşune. A încercat, într-un an, sfătuit de cineva, să depună cerere pentru subvenţie. Documentele au ajuns la APIA. Baci Dan ne-a spus că nu a ştiut atunci că depusese cerere pentru subvenţie şi cel care concesionase muntele.

„Închiriasem, cu contract, 317 hectare pentru care plătisem 120 de milioane de lei vechi. Mi-a spus cineva că pot obţine subvenţie, am dus actele, apoi, nu ştiu ce s-au mai vorbit ei că nu am mai luat nici un ban. Mai mult, mă cheamă aştia de la APIA şi îmi spun că sunt penalizat aproape 5 miliarde de lei. I-am întrebat pentru ce mă bagă pe mine la plată, că eu nu ştiu nimic. Îmi zic ei: Ai luat bani de la APIA, subvenţie pe munte, şi te penalizăm că te suprapui cu Dumitrescu”, povesteşte Dan Andreoiu.

Pentru a-şi dovedi nevinovăţia, dar mai ales pentru a nu fi scos dator o aşa sumă de bani, baciul s-a adresat instanţei de judecată. A câştigat procesul, dar a rămas cu un gust amar datorită modului defectos în care acţionează unele instituţii menite să îi ajute pe agricultori.

„A fost ceva strigător la cer. Să te trezeşti că trebuie să dai statului o grămadă de bani fără ca măcar să fii luat eu subvenţia. Uite ce poţi păţi din caUza unor funcţionari neglijenţi”, concluzionează Dan Andreoiu.

Fermierul nostru, deşi a câştigat procesul, are acum interdicţie să depună cerere de subvenţie nici pentru terenul proprietate. Asta pentru că a vrut să obţină sprijinul statului pentru muntele pe care îl închiriase cu acte în regulă. Cert este că, ulterior, a aflat că acel contract pe care îl avea era de fapt încheiat în fals. Baciul ştie că se începuse o anchetă care să verifice aceste aspecte, însă ce rezoluţie s-a dat în final n-a mai aflat…

Adaugă un Comentariu

*