Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » Legea nu ajută primăriile să încaseze amenzile contravenţionale

Legea nu ajută primăriile să încaseze amenzile contravenţionale 

Comisarul şef de poliţie Danil Zepişi, adjunctul inspectorului şef al IPJ Dâmboviţa, a făcut public faptul că poliţiştii au aplicat anul acesta peste 120.000 de contravenţii, din care nu s-au încasat nici măcar câteva sute.

De menţionat că procesele verbale de amendă ajung totdeauna la Primăria din localitatea de domiciliu a celui prins în afara legii. Agenţii fiscali sunt nevoiţi să meargă din poartă-n poartă pentru a colecat sumele datorate statului. Operaţiunea este şi periculoasă, şi inutilă. Contravenienţii nu pot fi executaţi silit întrucât nu au bunuri pe numele lor. În plus, de cele mai multe ori, îi dau cu huo agentului fiscal. Asta, în cazul fericit, fiindcă sunt unii care pun rapid mâna pe câte un bolovan… „Eu am de adunat peste 600.000 de lei. Sancţiuni aplicate pentru încălcarea regimului silvic. Ce să fac? Dacă trimit agentul fiscal la poartă, este luat la bătaie”, spune Constantin Pătru, primarul comunei Tătărani.

Administraţiile locale ar mai avea la îndemână pârghia transformării amenzilor contravenţionale în ore de muncă în folosul comunităţii, însă procedura este greoaie. Ar trebui ca primăriile să dispună de oameni care să meargă la instanţă. Apoi, trebuie să mai aibe salariaţi care să-i supravegheze la lucru pe contravenienţi. Pe de-asupra, trebuie să fie foarte atenţi la potecţia muncii, că Doamne fereşte de vreun accident…

„Cam 300 de persoane din localitate au fost amendate. Din păcate, nu putem să le executăm. Oamenii sunt săraci. Ne ducem la poartă şi constatăm că nu au bunuri pe numele lor”, afirmă Adrian Năstase, primarul de la Caragiale.

Şi, uite aşa, amenzile rămân doar sume de încasat pe hârtie. În realitate, doar cei slabi de înger plătesc. Ceilalţi se… strecoară pe lângă lege până când scapă prin… prescriere. „„Dacă statul ar reglementa drastic regimul amenzilor contraveţionale, ar face rost de bani şi ar scăpa ţara din criză la câte sancţiuni sunt neplătite”, crede Dănuţ Gabriel Sandu, primarul comunei Voineşti.

Adaugă un Comentariu

*