Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iunie 24, 2018
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » LORELAI – „Copilul cu aripi de înger” ne prezintă eroii culturii dâmboviţene

LORELAI – „Copilul cu aripi de înger” ne prezintă eroii culturii dâmboviţene 

lorelai 1

Numeroşi oameni mari au venit, de 1 iunie, la Curtea Domnească din Târgovişte să fie alături de Lorelai (Alberta Moşneguţ) – un copil frumos, deştept şi cu un suflet extrem de luminos, într-un moment special din viaţa ei, lansarea celei de-a treia cărţi: „Eroii culturii dâmboviţene”.

Citind aceste rânduri s-ar putea să vă grăbiţi să întrebaţi cu ce este deosebită Lorelai de ceilalţi copii care şi-au pus semnătura pe un volum de versuri sau proză. Lorelai este deosebită pentru că scrie cu aripi de înger, fiindcă mâini nu are. Da, Alberta este fetiţa care s-a născut fără braţe, este fetiţa care ne demonstrează nouă, tuturor, că viaţa merită trăită, indiferent de greutăţile la care Dumnezeu ne supune.

„Sunt emoţionat şi mă înclin cu respect atunci când văd pe cineva mai bun decât mine, iar Lorelai, prin ceea ce face şi cum face, demonstrează că este mai bună decât mulţi oameni mari, şi la propriu, şi la figurat. Sunt sigur că în primul rând voi, copiii, veţi putea găsi modele chiar de vârsta voastră, iar Lorelai este unul din aceste modele. Dacă vreţi să vă uitaţi şi la noi, la părinţii voştri, dar şi la bunici, să ştiţi că şi noi suntem nişte modele pe care întotdeauna trebuie să le urmaţi pentru că ne dedicăm vouă şi vă dam tot ce avem noi mai bun: bucurii în fiecare zi, în fiecare noapte, în fiecare săptămână, în fiecare lună, în fiecare an. Voi sunteţi cea mai preţioasă avere pe care părinţii o au”, a mărturisit Gabriel Boriga – primarul municipiului Târgovişte.

Lorelai şi-a lansat cea de-a treia carte în „Sala Tronului” de la Curtea Domnească din Târgovişte, un loc cum nu se putea mai nimerit să vorbeşti despre eroi, să vorbeşti despre oamenii care şi-au dedicat viaţa acestui oraş.

„Noi, cei care ne regăsim în această carte, nu suntem eroi. Suntem doar nişte nume care, cu har şi iubire pentru Târgovişte, am făcut ceva pentru cultura oraşului. Lorelai este eroul, pentru că îşi înfruntă destinul care a fost vitreg cu ea. Şi mai este cineva erou, mama sa, doamna Viorica Pârvan”, a spus prof. dr. George Coandă, unul dintre „Eroii culturii dâmboviţene”.

lorelai 2

Şi dacă un loc mai nimerit decât Curtea Domnească nu s-ar fi găsit la Târgovişte pentru a vorbi despre eroi, trebuie să spunem că nici o altă zi mai nimerită decât 1 iunie nu era.

„Este ziua porţilor deschise pentru toţi copiii lumii, dar câţi copii credeţi că pot păşi pragul acestei porţi? Este aşadar ziua imensei bucurii pentru toţi copiii fericiţi, dar şi ziua imensei tristeţi pentru toţi copiii nefericiţi”, a explicat prof. Constantin Voicu, omul care a numit-o pe Lorelai „copilul cu aripi de înger”.

„În Alberta, vezi minunea lui Dumnezeu, întreaga Lui Putere. Aproape nu-ţi vine să crezi! E ceva fantastic. Îi doresc să crească mare şi puternică, pentru că şi Dumnezeu, cred, se minunează dar se şi bucură pentru ce doreşte ea să devină şi să facă în viaţă, urmând tradiţia marilor înaintaşi ai culturii române, ce-au fost şi ei, cândva, copii, ca şi Alberta de acum”, a punctat prof. Constantin Voicu.

De câţiva ani, Lorelai nu o are alături doar pe mama sa, ci şi pe învăţătoarea Ecaterina Ionescu, dascălul care i-a cultivat plăcerea de a scrie, chiar dacă Dumnezeu, la naştere, nu i-a dat şi mâini.

„Nu sunt o persoană specială. Dimpotrivă, Alberta este cea care mi-a marcat viaţa. Este un exemplu de urmat. Este o învingătoare. Atunci când noi ne plângem, Alberta, acest copil care s-a născut cu deficienţe, spune că totul este bine. Alberta este o valoare. Este un copil reflexiv, care niciodată nu ia lucrurile aşa cum le aude, ci le trece prin propria judecată. Este un model pe care trebuie să-l urmăm. Este mândria Şcolii Vasile Cârlova”, a mărturisit, vizibil emoţionată, învăţătoarea Ecaterina Ionescu.

Ultimul cuvânt, evident, i-a aparţinut Albertei. „Copilul cu aripi de înger” a povestit de unde a plecat ideea acestei cărţi. De la oamenii excepţionali pe care i-a cunoscut şi pe care, iată, a vrut să-i împartă cu noi toţi! Acesta este cadoul ei pentru ceilalţi copii.

„Am scris această carte în memoria domnului Jozsef Pildner, pe care l-am cunoscut de mică şi care, din păcate, nu mai este acum printre noi. Intenţia mea a fost să vă aduc la cunoştinţă câţiva dintre scriitorii dâmboviţeni pe care am avut onoarea să-i cunosc. Mi s-a sugerat să renunţ în a mai aborda astfel de tematici, cu referire la subiectul acestei cărţi, dar durerea mea profundă este că nu pot să renunţ cu uşurinţă, întrucât acest subiect ocupă un loc aparte în sufletul meu. De ce credeţi că vreau să afle şi copiii mai multe despre scriitorii dâmboviţeni citind această carte? Pentru că sunteţi comoara noastră cea mai de preţ şi puţini dintre ei ştiu acest lucru”, a mărturisit Lorelai.

Evident, acest copil minunat nu a uitat să mulţumească oficialităţilor locale şi judeţene care au ajutat-o să tipărească „Eroii culturii dâmboviţene”, dar şi volumele ce va să vină…

2 Răspunsuri la LORELAI – „Copilul cu aripi de înger” ne prezintă eroii culturii dâmboviţene

 1. pascu maria

  Vă rog foarte mult, pe cei care cunoaşteţi datele de contact (telefon, adresă poştală)ale acestui Înger, dat de Dumnezeu, nouă, muritorilor de rând, să mi le comunicaţi. Doresc să îi ofer câte ceva, în plan material, pentru că în plan spiritual nu opot echivala, e mult deasupra noastră, a celor obişnuiţi. Rog pe toţi ce care o pot face, să mă ajute cu aceste date.
  Vă mulţumesc,
  Maria Pascu

   
 2. pascu maria

  Doresc datele de contact ale d-rei Lorelai. Rog pe cei care le posedă să mi le trimtă.
  Mulţumesc,
  MP

   

Adaugă un Comentariu

*