Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, decembrie 2, 2022
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » MALU DE RĂSUNĂ, FENOMEN NATURAL UNIC ÎN ROMÂNIA! Bezdead este singura localitate din România care poartă acest nume. VEZI VIDEO!

MALU DE RĂSUNĂ, FENOMEN NATURAL UNIC ÎN ROMÂNIA! Bezdead este singura localitate din România care poartă acest nume. VEZI VIDEO! 

bezdead

Situată la distanță egală de orașele Pucioasa din județul Dâmbovița și Breaza din Prahova, comuna Bezdead poate constitui oricând locul ideal în care să evadezi departe de tumultul vieții de zi cu zi. Este o zonă perfectă unde să te relaxezi și să-ți încarci bateriile. O așezare binecuvântată de Dumnezeu cu numeroase minuni ale naturii. Din păcate, multe dintre acestea, au fost lăsate pradă uitării. Numim aici ”Malu de răsună” și izvoarele cu apă sărată.

Drumeţiile spre Bezdead, având ca punct de plecare oraşul-staţiune Pucioasa, îşi au începutul încă din vremea cunoscutului călător francez Jean Alexandre Vaillant, care a vizitat satul în anul 1839, întrebând la han de Maria cea cu cosiţe aurii care-l inspirase pe Cazar Bolliac să scrie balada “Maria din Bezdead”. Se spune că localitatea este una dintre cele mai frumoase aşezări ale judeţului Dâmboviţa, prin aspectul construcţiilor tip vilă şi cabană, care o apropie de profilul unei staţiuni de odihnă.

Se presupune că satul a fost fondat de familii tinere aflate în căutare de teren, de aici denumirea care semnifică ”fără bătrâni”, Bezdead fiind singura localitate din România care poartă acest nume. Comuna apare în documente în anul 1572 și este una dintre cele mai vechi aşezări atestate pe teritoriul judeţului Dâmbovița. Bezdead îşi are originea într-o colonizare a acestor locuri, fiind la început sat de moşneni, adică țărani liberi, neaserviți vreunui boier sau vreunei mănăstiri.

VEZI REPORTAJ VIDEO

Sosit la Bezdead în 1839, Jean Alexandre Vaillant a urcat la “Malul de Răsună”, loc unde se manifestă un fenomen extrem de rar: ecoul multiplu. Cu gândul la întemniţaţii de la Mărgineni, Jean Alexandre Vaillant a scandat cuvântul “libertate”, ascultându-i ecoul multiplu, ca un cor al mulţimilor.

Astăzi, când astfel de obiective turistice ar putea aduce faimă internațională, dacă ajungi la Bezdead, nu afli amănunte despre “Malu de Răsună”. Nici măcar localnicii nu știu prea multe despre acest deosebit monument al naturii.

Malu de Răsună este un perete aproape vertical cu înălțimea de 25 – 30 de metri, compus din straturi subțiri de argilă. Combinația coloristică deosebită face locul și mai atractiv. Malu de răsună a fost menționat nu doar de Jean Alexandre Vaillant și Cezar Bolliac, ci și de scriitorul Alexandru Vlahuță, în lucrarea monumentală ”România pitorească”.

Dacă nu cunoşti zona, este destul de greu să localizezi Malu de răsună. Nu există nici măcar un indicator, o plăcuţă care să conțină câteva informații despre ineditul monument al naturii. Efectul de ecou multiplu este un fenomen unic în România, pe care oamenii de ştiinţă nu au ştiut să-l explice cu exactitate. E un lucru uimitor ca localnicii să dialogheze la zeci de metri distanţă, iar convorbirea să le-o recepţionezi cu exactitate stând în apropierea “Malului de Răsună”.

Izvoarele cu apă sărată reprezintă alt punct de atracție al comunei Bezdead. Ne-au spus localnicii că sunt perioade din an când efectiv se formează cozi, atât sunt de interesați oamenii să se aprovizioneze cu saramură.

Sarea mică și sarea mare nu sunt utilizate doar pentru obținerea unor murături de calitate, ci și pentru tratarea reumatismului.

Chiar dacă este o așezare cu multiple resurse, la Bezdead nu s-a dezvoltat până acum agroturismul. Demersurile localnicilor s-au lovit de zidul birocratic.

La Bezdead, turiștii găsesc nu doar spectaculoase monumente ale naturii, ci și oameni interesanți, păstrători ai tradițiilor muntenești.

Sătenii spun că, odată ajunși la Bezdead, turiștii ar trebui să poposească mai multe zile, dacă vor să se bucure de minunile cu care natura a înzestrat această zonă. Localnicii ne-au vorbit nu doar despre Malu de Răsună și izvoarele cu apă sărată, ci și despre Râpa Șoimului și Râpa Zinii, alte locuri deosebite care merită descoperite și cercetate.

9 Răspunsuri la MALU DE RĂSUNĂ, FENOMEN NATURAL UNIC ÎN ROMÂNIA! Bezdead este singura localitate din România care poartă acest nume. VEZI VIDEO!

 1. CRINTEA DANIELA

  Felicitari pentru frumosul reportaj; sunt atatea locuri minunate in apropierea noastra pe care nici macar nu le banuim. Multumim ca ni le prezentati!

   
  • Incomod

   Multumim pentru aprecieri!

    
 2. moshu49

  ca şi <>, un alt reportaj f bun despre „bogăţii” cvasinecunoscute, nemediatizate, nevalorificate.
  grozav dacă aflam şi ce ştiu tinerii/elevii/copii din zonă despre cele prezentate.
  profesorii/învăţătorii ce fac pentru cunoaşterea acestora?
  bravo, mulţumiri şi felicitări pentru munca echipei!

   
 3. cozan nicoleta

  Bezdead-ul, locul meu natal, o comuna deosebit de frumoasa, cu oameni ce ii fac cinste, harnici, ospitalieri, ar putea deveni prin eforturi sustinute primarie-cetateni,o zona agroturistica foarte cautata si apreciata.

   
  • Incomod

   Într-adevăr, o comună superbă!

    
 4. Nelu

  Ar fi bine daca inainte de a publica o afirmatie sa verificati. In Romania mai exista un sat in jud. Salaj care se cheama BEZDED. Diferenta o litera, dar aceleasi origini in denumire, slav-rasariteana, care
  inseamna ”fara bunic, fara batran, orfan”.
  Deci ar fi bine sa va informati inainte. Un google search si ati fi gasit!

   
 5. Viorel

  Nelule,scrie clar ca e singura localitate cu acest nume in Romania si chiar TU ai confirmat asta .Ce vrei sa cauti cu Google search ?

   
  • razvan

   Faptul ca in reportaj zic ca e singura localitate din romania cu acest nume, care inseamna fara batrani etc…

    
 6. MIRA

  multumim pt reportaj ,veniti mai des poate cineva vede si aude si vine sa investeasca ,o pensiune ar fi minunat pt ca turistul vine sa se odihneasca la aer ff curat ,avem izvoare cu apa sarata si aerul este incaracat cu vapori de sare care face bine la sistemul nervos,ar fi bine sa se faca un complex de tratament cu bai de sare ,peisajul este mirific ,pacat ca administratia locala nu se implica mai mult ,avem trei cai de iesire -intrare din Bezdeada ,un drum de la Pucioasa ,unul catre Sinaia,unul catre BREAZA ,sunt asfaltate mai putin 2,5 km spre Breaza ,pana la Sinaia sunt 36 km,Breaza 18 km,Pucioasa 15 km

   

Adaugă un Comentariu

*