Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 29, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » MĂNĂSTIREA COTA 1000, PERLA DE PE PĂDUCHIOSU! Fascinanta istorie a așezământului monahal merită să fie cunoscută. VEZI VIDEO!

MĂNĂSTIREA COTA 1000, PERLA DE PE PĂDUCHIOSU! Fascinanta istorie a așezământului monahal merită să fie cunoscută. VEZI VIDEO! 

manastirea cota 1000

Aproape de culmile Bucegilor, aproape de desișul pădurii, dar nu departe de lume sclipește măreață Mănăstirea Înălțarea Domnului de la Cota 1000. Istoria acestui așezământ monahal este una tumultuoasă, așa cum sunt toate poveștile despre cetățile închinate lui Dumnezeu.

Rădăcinile Mănăstirii de la Cota 1000 sunt legate de numele voievodului valah Basarab I, care a pornit la 1332 o vânătoare domnească dinspre Câmpulung Muscel spre Muntele Păduchiosu.

Călătoria pe frumoasele meleaguri dâmbovițene nu a rămas fără ecou. Domnitorul Basarab I și-a ținut promisiunea făcută lui Dumnezeu.

Tot legenda amintește că poienița unde a ridicat Basarab I acea bisericuță din lemn s-a numit în vremuri de demult Platoul Haiducilor, fiind chiar la hotarul dintre Țara Românească și Ardeal. Pe aici se desfășurau drumurile comerciale, care legau cele două teritorii.

VEZI VIDEO

Peste ani, în 1992, o simplă mireancă, zugrăviță de meserie, o femeie harnică și foarte credincioasă a plecat în pelerinaj în Țara Sfântă, ajungând și în Pustiul Hozevei, acolo unde s-a nevoit Ioan Iacob Hozevitul, un mare sfânt al neamului românesc. Când s-a întors acasă, Angela Cojocaru a primit în vis mesajul lui Dumnezeu, să construiască o mănăstire închinată Sfântului Ioan Iacob Hozevitul.

Și uite așa au ajuns mai marii bisericii să urce la munte și să caute locul unde existase ctitoria lui Basarab I.

Pe Păduchiosu, pe locul unde în 1332 Basarab I construise o mănăstire, comuniștii înființaseră o fermă pentru îngrășarea bovinelor, care a rezistat și după revoluția din 1989.

Hotărârea fusese luată, iar pe 20 iulie 1994, s-a pus piatra de temelie pentru ridicarea noii mănăstiri.

Din păcate, părintele stareț Filip Tohăneanu a pierit un an mai târziu, în martie 1995, într-un tragic accident de circulație.

Părintele Cristofor și obștea ce se formase la Cota 1000 au cerut binecuvântare Înalt Preasfințitului Vasile al Târgoviștei să plece în pustiul Tarcăului, acolo unde viețuiau câțiva călugări cu experință, duhovnici foarte căutați de cei care porneau pe drumul monahismului.

Cu voia lui Dumnezeu, căci nimic nu se poate fără, în aprilie 1996, ajunge la Mănăstirea Înălțarea Domnului părintele Dobre Melchisedec care ostenește de atunci pentru dezvoltarea obștei de la Cota 1000.

Părintele Melchisedec nu s-a născut dâmbovițean, dar se consideră dâmbovițean sută la sută, fiind călugărit la Mănăstirea Stelea din Târgoviște.

După călugărie, părintele Melchisedec a fost trimis la Cobia, unde Arhiepiscopia Târgoviștei dorea să reînființeze mănăstirea ctitorită de Badea Boloșin Stolnicul.

Învățat fiind de către duhovnicul său spiritual că pacea este întotdeauna de patru ori mai mare decât dreptatea, părintele Melchisedec a plecat de la Cobia, fiind rânduit la Mănăstirea Peștera din Bucegi. Voia lui Dumnezeu a fost în schimb alta…

Ceea ce s-a întâmplat la Cota 1000 este o adevărată minune. Biserica mănăstirii cu hramurile Înălțarea Domnului, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și Soborul Sfinților Arhangheli a fost ridicată din temelie în 3 luni și 20 de zile, cu ajutorul Armatei. În toată istoria României, doar voievozii Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu reușiseră să construiască biserici în doar 3 luni.

Așa a vrut Dumnezeu, ca Dobre Melchisedec să nu ajungă aviator, ci stareț al unei mănăstiri. La fel s-a întâmplat și cu ceilalți viețuitori de la Cota 1000. Au trăit printre oameni, iar la un moment dat s-a produs revelația, scânteia care i-a adus în curtea lui Dumnezeu.

În sfânta biserică a Mănăstirii de la Cota 1000 există câteva icoane de mare preț duhovnicesc, copii ale unor icoane făcătoare de minuni.

Părintele Dobre Melchisedec este un munte de înțelepciune. În preajma sa, ascultându-l, timpul parcă nu există. Sfaturile sale îți curăță sufletul, îți deschid mintea, îți croiesc culoar către Dumnezeu.

 

Răspuns la MĂNĂSTIREA COTA 1000, PERLA DE PE PĂDUCHIOSU! Fascinanta istorie a așezământului monahal merită să fie cunoscută. VEZI VIDEO!

  1. RARES

    UN STARET HOT CARE INJURA SI DA TEPI LA OAMENI .AM LUCRAT LA TURLELE BISERICII DE ACOLO SI NU AM PRIMIT BANI.O MANASTIRE CU PREOTI ALCOOLISTI.UN STARET DE RAHAT

     

Adaugă un Comentariu

*