Știri, Muntenia-Sud, România|luni, aprilie 12, 2021
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » MĂNĂSTIREA SFÂNTULUI FANURIE DIN SILIȘTEA LUI MARIN PREDA! Lăcașul de cult se ridică pe structura unui fost aeroport militar. VEZI VIDEO!

MĂNĂSTIREA SFÂNTULUI FANURIE DIN SILIȘTEA LUI MARIN PREDA! Lăcașul de cult se ridică pe structura unui fost aeroport militar. VEZI VIDEO! 

manastirea-sf-fanurie-silistea-gumesti

În Siliștea-Gumești, ne-am dorit să ajungem pentru că este satul Moromeților și al celui mai iubit dintre pământeni, satul natal al marelui scriitor Marin Preda. Apoi, am aflat că aici există o mănăstire unică în România fiindcă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Fanurie, o mănăstire care se ridică pe structura fostei unități de aviație de la Siliștea Gumești, desființată în anul 1960 și transformată inițial în așezământ de ocrotire pentru copiii orfani.

Istoria Mănăstirii Sfântului Fanurie este foarte interesantă, chiar dacă nu se pierde în negura timpului. Se spune că, după cel de-al Doilea Război Mondial, pe vremea când muncitorii lucrau la gardurile viitoarei unități militare de aviație, un sătean din Siliștea Gumești i-ar fi întrebat, curios, ce se construiește acolo. Puși pe șotii, aceștia i-au răspuns că se face o mănăstire. Tânărul s-a gândit că trebuie să fie o glumă, fiindcă biserica era hulită în acea perioadă de regimul comunist instalat la București, după care a concluzionat simplu: ”Dacă ziceți că-i mănăstire, atunci mănăstire să fie”! Nimeni, dar absolut nimeni nu s-a gândit că, 50 de ani mai târziu, pe locul acelei cazărmi, se va înălța o mănăstire, dovedind că nimic pe lumea asta nu este întâmplător.

Locul destinat întru început zborului și înălțării spre cer a devenit incinta primei mănăstiri din țară închinată Sfântului Fanurie, iar stareț este, cu voia lui Dumnezeu, părintele Benedict Mihalcea, mulți ani inginer-colonel la Fabrica de Armament din Mizil. Nu este întâmplător nici faptul că viețuitorii trăiesc aici, la Siliștea Gumești, asprimea vieții ostășești, fiind parcă refugiați în niște clădiri abandonate.

VEZI VIDEO

Icoana de întemeiere a Mănăstirii Sfântului Fanurie ascunde și ea o poveste aparte. Într-o zi, la ușa chiliei părintelui Benedict a bătut un domn din Roșiori, care i-a povestit starețului cum bolșevicii i-au alungat părinții din Basarabia și cum au trecut aceștia Prutul într-o noapte, luând cu ei, ascunsă între fețe de pernă, ca pe cel mai de preț lucru, icoana Sfântului Fanurie, pe care a ținut să o dăruiască după atâția ani mănăstirii de la Siliștea Gumești.

Părintele Benedict îi mulțumește lui Dumnezeu că fosta sală de ședințe a unității de aviație este înaltă, are ziduri solide și, mai ales, este orientată spre Răsărit, permițând astfel adăugarea catapetesmei, a unui pronaos sub formă de cruce și a unei cupole în stil bizantin. Starețul visează să transforme locul unde se desfășurau în vremea regimului comunist instruirile politice cu militarii din unitatea de aviație de la Siliștea Gumești într-o biserică adevărată închinată Sfântului Mucenic Fanurie.

Sfântul Mucenic Fanurie, prăznuit pe 27 august, a fost adus în atenția credincioșilor datorită unei descoperiri de la 1500. În acel an, muncitorii musulmani care executau lucrări de renovare a zidurilor Cetății Rhodos din Grecia au dezgropat ruinele unei biserici străvechi. Sub pietre, erau mai multe icoane, însă numai una arăta ca nouă. Ea înfățișa un sfânt tânăr, cu o cruce, având deasupra o lumânare și acest sfânt era numit Fanurie, după cum scria pe icoana păstrată uimitor sub ruine, o icoană care cuprindea 12 scene din viața acestui sfânt ”nou arătat” în Rhodos.

Mulți ani mai târziu s-au descoperit și două manuscrise care descriu cum s-a arătat Sfântul Fanurie în vis musulmanilor, cărora le-a poruncit să-i elibereze pe cei trei preoți creștini capturați de turci. Credincioșii vorbesc și despre alte minuni săvârșite de Sfântul Fanurie din Rhodos, care avea și darul de a le porunci fiarelor săbatice să nu mai supere pe vreun om. Se spune că nicio rugăciune a Sfântului Fanurie nu a rămas neascultată, vindecând bolile cele mai cumplite, îndreptând ochii orbilor și ajutând surzii să audă.

Și în zilele noastre, pelerinii povestesc despre puterile Sfântului Fanurie, minuni săvârșite pe măsura credinței și a speranțelor puse în timpul rugăciunii. Părintele stareț Benedict ar putea să scrie o carte cu poveștile dramatice de viață ale celor care s-au vindecat miraculos prin lucrarea specială a Sfântului Fanurie. Preferă să se dea exemplu pe sine, care, în urmă cu aproape trei ani, avea ficatul zdrobit de un taur și patru coaste rupte, de se mirau doctorii de la Roșiori și Alexandria că mai este în viață, după ce pierduse trei litri de sânge și așteptase, aruncat într-un șant, mai bine de o oră venirea Ambulanței. Sfântul Fanurie l-a ajutat să se ridice din pat după numai câteva săptămâni, iar acum, refăcut complet, părintele stareț muncește parcă mai mult decât înainte.

Părintele Benedict obișnuiește să-i întâmpine personal pe pelerinii care ajung la Mănăstirea Sfântului Fanurie. Îi primește cu o urare creștinească și le dăruiește întotdeauna o iconiță a Sfântului Fanurie.

La Siliștea Gumești, între toate construcțiile rămase moștenire de pe vremea când aici funcționa o unitate militară de aviație, imobile transformate acum după nevoile mănăstirii, te atrage ca un magnet bisericuța din lemn, care poartă hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena. Și într-adevăr este frumoasă, indiferent că o privești de departe sau de aproape. Este simplă, este curată, este primitoare, așa cum trebuie să fie un loc de rugăciune.

Despre Mănăstirea Sfântului Fanurie din Siliștea lui Marin Preda, putem spune fără să greșim că este izolată în mijlocul câmpiei teleormănene, mai izolată decât orice schit situat în vârf de munte. Nu există nici o tăbliță indicatoare care să-ți dea de veste că în spatele pistei de decolare a fostului aeroport militar din Siliștea Gumești, există o mănăstire, unde poți să te împaci cu propriile gânduri și neliniști sâcâitoare. Părintele stareț Benedict ne-a spus că la Sfântul Fanurie ajungi numai și numai dacă te trimite Dumnezeu…

Adaugă un Comentariu

*