Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 5, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » MÂNDRIE: Cea mai veche sculptură din Europa de Sud-Est intră în colecţiile muzeului dâmboviţean

MÂNDRIE: Cea mai veche sculptură din Europa de Sud-Est intră în colecţiile muzeului dâmboviţean 

statueta venus 2

Judeţul Dâmboviţa are, din decembrie 2013, un muzeu unic în România, unde se găsesc aproape toate piesele de artă provenind din Paleolitic din ţara noastră. De curând, cercetătorii coordonaţi de prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, omul datorită căruia există la Târgovişte Muzeul Ecoluţiei Omului, au scos la suprafaţă o statuetă de tip Venus de importanţă mondială.

Este vorba despre prima reprezentare feminină stilizată, abstractizată, descoperită pe teritoriul României şi, în acelaşi timp, prima şi singura din Sud-Estul Europei. Este realizată dintr-o rocă deosebită şi a fost descoperită pe marginea unei vetre, a unei zone cu arsuri puternice şi în concordanţă cu alte artefacte speciale. Statueta datează de 23.000 de ani şi se găseşte într-o stare excelentă, spre deosebire de cea scoasă la lumină anul trecut în Franţa, care este fragmentată.

„Până în momentul de faţă, absolut toate descoperirile de acest gen au fost făcute în situri din Europa de Vest, Europa Centrală şi în Estul mai îndepărtat al Europei, respectiv în Câmpia Rusă. Spaţiul de Sud-Est al Europei nu a beneficiat niciodată de o astfel de descoperire.

De trei ani de zile, cercetările de la Poiana Cireşului au intrat într-o nouă etapă. Tehnologia a evoluat, iar noi ne-am adaptat. În fiecare an, am îmbunătăţit procedeul de săpătură, iar rezultatele se datorează, cel puţin în proporţie de 50% acestui procedeu, care ar trebuie preluat şi practicat în absolut toate siturile paleolitice din România.

Echipa s-a reînnoit şi ea constant şi putem spune că, în ultimii ani, au fost făcute câteva descoperiri de importanţă mondială. Desigur, existau suficient de multe elemente care ne garantau că situl poate să ne furnizeze anumite artefacte mai speciale. Pe Valea Bistriţei, mai sunt multe situri încadrate în aceeaşi perioadă, care urmează să fie exploatate şi suntem convinşi că or să dea acelaşi rezultate deosebite”, precizează dr. Elena-Cristina Niţu, şefa şantierului.

statueta venus 4CITEŞTE ŞI: „Dâmboviţa are un muzeu unic în lume! Aproape toate piesele de artă din Paleolitic se găsesc la Târgovişte”

Profesorul Marin Cârciumaru spune că descoperirea de la Poiana Cireşului va crea în lumea ştiinţifică de la nivel mondial discuţii fantastice, fiind una cu adevărat senzaţională, care ar fi în centrul atenţiei tututor oriunde în lume.

„Eu nu ştiu cât este România de pregătită pentru o astfel de descoperire. Avem nişte obligaţii fantastice. Am văzut o descoperire similară din Cehia care urma să fie dusă la o altă expoziţie. Era ambalată într-o cutie militară, transportată de doi militari, care erau flancaţi de alţi patru militari cu armele în poziţie de tragere. Spun toate aceste lucruri pentru că eu, descoperitorul ei, nu voi fi de acord să fie expusă decât în momentul când i se va asigura vizibilitate, siguranţă şi modurile de conservare totale, care să nu ne facă de râs în faţa lumii.

Este o descoperire senzaţională din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este prima din România şi din Sud-Estul Europei. În al doilea rând, este o statuetă care, după părerea mea, este o sinteză, din punct de vedere stilistic, între vestul şi estul Europei, din câteva motive. Este realizată din piatră. Este probabil arsă, după cum se vede. Partea superioară posibil că a fost distrusă tocmai din cauza acestui proces, intenţionat sau nu, deocamdată nu ştim. Redă cultul fertilităţii, pe care statueta de la Poiana Cireşului îl sintetizează fantastic. Urmăreşte aceleaşi faze de conservare a statuetelor din întreaga Europă. Majoritatea sunt fără cap. Foarte puţine s-au păstrat în întregime. Este un ritual foarte bine urmărit în toată Europa, deci să nu ne surprindă că partea superioară nu există. Datorită modului de săpătură pe care-l practicăm, putem să sperăm că vom găsi şi partea cealaltă”, explică prof. univ. dr. Marin Cârciumaru – coordonatorul echipei de cercetători.

statueta venus 1Săpăturile arheologice extrem de riguroase din situl paleolitic de la Poiana Cireşului – Piatra Neamţ au scos la lumină, în ultimii ani, şi alte obiecte de artă preistorică, tot de interes mondial. Printre acestea se numără un colier realizat din cochilii de melci, vechi de 29.000 de ani, unicat în lume, mai multe pandantive realizate din piatră, dinte de vulpe sau canin de lup etc. Pandativul descoperit în 2013, realizat din piatră gravată, în prezent este parte a unei expoziții internaționale în China, ca unul dintre cele mai frumoase obiecte de artă preistorică descoperite vreodată.

Venus de la Poiana Cireşului, adică cea mai veche sculptură din România şi din Europa de Sud-Est, va fi expusă tot la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Peleolitic, situat în centrul Târgoviştei, lângă Mănăstirea Stelea, după ce va fi supusă procedurii de conservare şi, evident, când se vor asigura măsuri de siguranţă şi vizibilitate corespunzătoare, fiind vorba despre cea mai veche sculptură din România.

statueta venus 3

Adaugă un Comentariu

*