Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, aprilie 4, 2020
Sunteți Aici Home » OPINII » Măşti politice!

Măşti politice! 

ion obagilaSuntem în plină furtună electorală. Mişto! Politicienii, ăia pe care îi mai avem, umblă prin judeţ cu sacoşile pline cu pliante şi ziare de campanie cu titluri de articole puse de-a-ndoaselea, cu texte constipate, un fel de râgâieli pe hârtie, cu mesaje tip gâgă. Nu tu pui, nu tu zahăr, ulei, făină… Mamă, ce vremuri!

Încearcă, fiecare după propriile puteri oratorice, persuasive, simpatic sau acru, să convingă electoratul, cel care a mai rămas prin ţară – pensionari, bugetari, abonaţi la ajutoare sociale, salariaţi pe minim pe economie, de bunele lor intenţii. Acum, doar la nivel de teorie, poveste, basm şi, după, ca şi până acum! La televizor, monoloage amorţite, puşcoace cu gloanţe oarbe, papainoage şi moderatori pe postul de ridicat mingi la fileu.

Lupta de afară, din câmpul cu mohor, pare cinstită. Atât cât se poate în budoarul roz al politicii! Atacurile sub centură, mult diminuate. False. Unii se vaită înainte de a primi lovitura. Patimă, ioc. Miroase a înţelegere, a făcătură. Competiţie de necesitate. Rutină. Fiecare pe pătrăţica lui. Se ştie cine va ajunge în Parlament, cine rămâne pe afară. Restul e obligaţie democratică. Sarcină de partid.

Ne mai zburlim prin conferinţe, mai dramatizăm şi pamfletăm prin sălile de cămine culturale, pe la porţile cetăţeanului, aşa, de dragul politicii. Candidaţii, acolo, să fie. Strângeri de mână, lozinci ţipate, cântate, miorlăite… Zâmbete forţate până la anchilozarea fălcilor. Semnul cruci, pe post de deschizător al uşilor Casei Poporului. Lipsesc din campanie sacoşile cu alimente, micii, pixurile umbrelele de diferite culori şi diametre. Speranţa, la alegător. Moare cu ea în buzunarul de la piept! Repetă aria bunăstării de 27 de ani. Degeaba!

S-au mai schimbat actorii politici. Mai slăbuţi în arta interpretării decât cei din generaţiile trecute. Nu au joc scenic, timbru, dicţie, nu ştiu să recite sau să citească mesajul cu pauze logice sau psihologice, cu pasiune… Se îngână poezia program. Mergem înainte! Căutăm în continuare politicieni dedicaţi, cu har, suflet şi dragoste de ţară. Termen: maxim 100 de ani.

Ion Obăgilă

Adaugă un Comentariu

*